Značajna dostignuća u zaštiti ekosistema u Kini

Foto-ilustracija: Unsplash (Tiraya Adam)

Površina najvećeg slanog jezera u Kini proširila se u protekloj deceniji za gotovo 220 kvadratnih kilometara, pokazuju najnoviji podaci satelitskog daljinskog istraživanja.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG), to je znak da je Kina postigla značajna dostignuća u očuvanju i restauraciji životne sredine tokom poslednjih 10 godina sprovođenjem kampanja širom zemlje za podizanje ekološke svesti ljudi i sprovođenjem srodnih zakona i propisa.

Prema najnovijim podacima površina vode najvećeg kopnenog slanog jezera koje se nalazi u severozapadnoj kineskoj provinciji Ćinghai iznosila je krajem septembra 2021. godine više od 4.626 kvadratnih kilometara, što je 220 kvadratnih kilometara više nego pre 10 godina.

To jezero se konstantno smanjivalo od 1950-ih iz više razloga uključujući ljudske aktivnosti. Kombinovani efekti očuvanja i promena u regionalnoj klimi, međutim, pomogli su da se stvari preokrenu, navodi CMG.

Tokom protekle decenije, Kina je poboljšala svoje zakonodavstvo u oblasti zaštite životne sredine, uključujući reviziju Zakona o šumama i Zakona o pašnjacima.

U međuvremenu, centralna vlada je uložila 50 milijardi juana (oko 7,75 milijardi dolara) u 25 pilot projekata za ekološku zaštitu i obnovu planina, reka, šuma, jezera i pašnjaka.

U junu 2020. Kina je predstavila 15-godišnji plan koji uključuje velike projekte za zaštitu i obnovu ključnih ekosistema od 2021. do 2035. godine.

Prema planu, zemlja ima za cilj da poveća pokrivenost šumama na 26 odsto do 2035. godine, podigne stepen pokrivenosti travnjaka vegetacijom na 60 odsto i razvija rezervate prirode.

Izvor: Beta Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti