Predstavljen projekat “Ekoopština” – zajedno do zaštite životne sredine

Foto: Ambasada Francuske

Projekat i konkurs “Ekoopština” je jedinstvena prilika za sve lokalne samouprave u Srbiji da, uz pomoć dobre inostrane prakse, unaprede zaštitu životne sredine i da se zajedničkim snagama bore protiv klimatskih promena. Prvo izdanje konkursa “Ekoopština” pokrenuli su Ambasada Francuske u Srbiji, Institut Veolia, Saint-Gobain, Veolia, Decathlon, NALED i SKGO. 

Cilj ovog konkursa je stvaranje francusko-srpske platforme za saradnju na izazovima održivog grada, kroz identifikaciju dobrih praksi razvijenih na lokalnom nivou u Srbiji kao i u Francuskoj. Sve o ovome zainteresovani iz lokalnih samouprava će moći da čuju tokom seminara koji će biti organizovani u Srbiji od 17. maja do 14. juna.

Na konkurs se mogu prijaviti sve opštine i to u četiri kategorije: upravljanje otpadom, održivo upravljanje vodom, energetska efikasnost zgrada, pametni gradovi. 

Konkurs je otvoren i za sve nastavnike i učenike u Srbiji koji su zainteresovani i rade na zaštiti životne sredine.

Lokalne samouprave, gradovi i opštine svoje projekte mogu da podnesu do 30. juna 2022. godine, dok učenici i nastavnici to mogu da urade do 30. maja.

Kako je istakao ambasador Francuske u Srbiji, Pjer Košar, najnoviji izveštaji Međuvladinog panela za klimatske promene i obaveze preuzete na COP26 u Glazgovu su istakli potrebu da se preduzmu konkretne mere na zaštiti životne sredine.

“Ekoopštinom želimo da promovišemo gradove i opštine koje se konkretnim akcijama bore na lokalnom nivou, kao i da ohrabrimo ekološku svest građanstva“, istakao je on. 

Dina Louda, predsednica Instituta Veolia, jednog od svetskih lidera u oblasti ekoloških usluga za industriju i javne aktere, kaže da gradovi imaju centralnu ulogu i da su suočeni sa izazovima klime, biodiverziteta, resursa, naročito ističe vodu, koja osim što je izvor života, nosi sav otpad i zagađenja.

“Od nas kao lokalne vlasti se očekuje mnogo i ta očekivanja postaju sve veća tako da su za nas veoma važna iskustva francuskih partnera. Svi gradovi i opštine treba da iskoriste priliku i da se prijave na konkurs”, rekao je Zoran Semenović, potpredsednik SKGO-a.

Violeta Jovanović je istakla posvećenost NALED-a u ovoj oblasti i dodala je da je životna sredina jedan od strateških, reformskih prioriteta NALED-a koji se realizuje radom na unapređenju prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, otpada od stakla i hrane, upotrebljenih baterija i sijalica i električnog i elektronskog otpada.

“Jedan od razloga zašto smo deo projekta ”Ekoopština” je jer želimo da gradimo bolju i zdraviju sredinu za buduće generacije u Srbiji. Nadam se da će lokalne samouprave koje ulažu u očuvanje životne sredine prepoznati potencijal projekta, baš kao što je to učinio i Saint-Gobain. Naš primarni fokus je da ulažemo u održivost, inovativne proizvode i pratimo sve faze njihovog životnog ciklusa, od razvoja, pa sve do reciklaže”, rekla je Mirjana Lučić, generalna direktorka Saint-Gobain-a.

Nebojša Grbušić, generalni direktor Veolia Srbija, istakao je značaj formiranja platforme “Ekoopština“ za razmenu između aktera u sektoru održivog grada.

„Nadamo se da će ovaj prvi korak nagrađivanja škola sa najboljim rezultatima inspirisati buduće generacije da razmišljaju zelenije“, kaže Norbert Paic, predstavnik kompanije Decathlon u Srbiji.

Ovo je bila prilika i da se pokrene sajt projekta ekoopstina.rs, na kom se mogu naći sve neophodne informacije u vezi sa konkursom.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti