Projekat Ekoopština – put ka zaštiti životne sredine u lokalnim samoupravama

Foto: Projekat Ekoopština

Francuski Institut i Ambasada Francuske u Srbiji uz podršku kompanije Saint-Gobain pokrenuli su projekat održivog razvoja lokalnih samouprava.

Cilj je da se podigne svest i razvije odgovornost u segmentima energetske efikasnosti stambeno poslovnih objekata, upravljanju otpadom, vodnim resursima i povezivanju gradova. Kroz mnogobrojne projekte koje su do sada realizovale, opštine će imati mogućnost da pokažu učešćem na konkursu. Na konferenciji 10. maja predstaviće se projekat u celosti, kao i prijavljeni gradovi.

Biće održana četiri seminara, a termin prvog je rezervisan za 17. maj u Beogradu sa temom otpada, 24. maja u Novom Sadu govoriće se o otpadnim vodama, a 7. juna ponovo u Beogradu o energetskoj efikasnosti na kome će se priključiti i tim kompanije Saint-Gobain. Četvrti seminar biće održan 14. juna i tema će biti pametni gradovima o kojima se sve više govori.

,,Sa posebnim zadovoljstvom smo podržali projekat EKOOPŠTINA, jer želimo da gradimo bolju i zdraviju sredinu za buduće generacije u Srbiji. Verujem da će mnoge lokalne samouprave koje ulažu u očuvanje životne sredine prepoznati potencijal projekta, kao što je i Saint-Gobain koji kontinuirano radi na inovativnosti i održivom razvoju“, rekla je Mirjana Lučić, direktorka za Weber u okviru kompanije Saint-Gobain.

Kompanija je prepoznala projekat jer je održivi razvoj njen primarni fokus, a i sama sledi slogan ,,Zajedno činimo svet boljim domom” (Making the world a better home), što se u potpunosti uklapa sa ciljevima ,,Ekoopštine“.

Završna ceremonija održaće se u oktobru mesecu u Francuskoj ambasadi na kojoj će biti proglašeni pobednici koji će imati mogućnost da putuju u Francusku i saznaju više o savremenim principima implementacije svih segmenata zaštite životne sredine.

Ovim projektom predstaviće se povezivanje javnog i privatnog partnerstva koji su doveli do dobrih primera u praksi kao što je implementacija javnog osvetljenja, upravljanje otpadom, gradnja stambeno poslovnih objekata.

Učešće u projektu pored Francuske ambasade imaće ministarstva i javne institucije kao i kompanije koje ulažu u društveno odgovorno poslovanje i zaštitu životne sredine.

Izvor: Proglas

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti