U zgradarstvu

Primena energetske efikasnosti u zgradarstvu

Sektor zgradarstva ima ogroman potencijal za uštedu energije i identifikovan je kao jedan od najvažnijih u oblasti unapređenja energetske efikasnosti u Srbiji. Najveći izazov biće smanjenje potrošnje energije u stambenim zgradama koje čine 75 odsto svih zgrada.

Naša zemlja je usvojila pravilnike, izvršila je tipologiju stambenih zgrada i obučila eksperte u ovoj oblasti, što je poslužilo kao osnov za uvođenje Centralnog registra energetskih pasoša (CREP). To je softverski sistem u koji inženjeri energetske efikasnosti unose podatke o energetskoj sertifikaciji zgrada i koji omogućava praćenje unapređenje energetske efikasnosti u zgradama kao i izvore finansiranja u ovoj oblasti. CREP je ujedno i registar licenciranih inženjera za energetsku efikasnost i organizacija koje su ovlašćene za izdavanje energetskih pasoša.

Sve nove zgrade, one koje se rekonstruišu, saniraju ili energetski saniraju, moraju prema zakonu o izgradnji da imaju energetski pasoš u kom se nalaze svi podaci o energetskim svojstvima zgrade.  Od 2015. godine do početka 2017. godine u Registar je uneseno više od 400 energetskih pasoša.

U pripremi je i novi Zakon o stanovanju i održavanju zgrada u kom će biti utvrđeno da je energetska efikasnost javni interes, čime se otvara put da lokalne samouprave izdvoje sredstva za ovu svrhu, a stambene zajednice da podnesu prijave na konkurse za programe energetske sanacije.

Zašto bi vlasnici stambenih objekata trebalo da uvedu mere energetske efikasnosti?

Prosečna godišnja potrošnja toplotne energije u većini postojećih objekata u gradskim sredinama u našoj zemlji značajno je veća, i to čak 2 do 3 puta nego u novim objektima.

Stambene zgrade koje su izgrađene tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, u periodu najintenzivnijeg rasta stambenog fonda, odlikuje preterana potrošnja finalne energije i rast potrošnje toplotne energije. Budući da su ove zgrade loše izgrađene, kad se uzme u obzir aspekt energetske efikasnosti, toplotna svojstva njihovih omotača veoma su slaba a i dodatno se pogoršavaju usled starenja.

Navodimo samo par nedostataka većine stambenih objekata:

  • Nepostojanje ili neadekvatnost termoizolacije na objektu, loši ili dotrajali prozori i vrata,
  • Predimenzionirane instalacije za sistem grejanja, kotlovi ili toplotne stanice ako su objekti priključeni na mrežu daljinskog grejanja.

Prema programu ostvarivanja Strategije razvoja energetike Republike Srbije, prosečna specifična finalna potrošnja energije za grejanje i pripremu sanitarne vode u Srbiji procenjuje se na oko 220kWh/m² godišnje, što je mnogo više od proseka u Evropskoj uniji (ispod 80kWh/m² godišnje).

Navodimo najčešće mere koje doprinose uštedi energenata i do 75% u starim zgradama:

  • Stavljanje savremenog termoizolacionog sloja na zidove
  • Termoizolacija krova ili međuspratne konstrukcije
  • Zamena dotrajalih prozora ili postavljanje izolacionih traka na prozore ili vrata koji slabo dihtuju.

Zahvaljujući ovim merama, vlasnici starih kuća i stanova u starim zgradama mogu značajno smanjiti rasipanje energije i visinu svojih računa za utrošenu energiju zadržavajući sav postojeći komfor.

Kako da račun za grejanje i hlađenje bude bude manji od onog za kablovsku i internet?

Robert Keler iz Bečeja odlučio je da primeni mere energetske efikasnosti u gradnji i uradi energetski pasoš za svoj objekat čija je površina 112m². Prema dobijenom elaboratu za energetsku efikasnost – koji je uslov za izdavanje građevinske dozvole – urađena je kvalitetna izolacija i zaptivanje objekta na fasadnim zidovima, tavanu, podovima i temelju, a ugrađeni su i kvalitetni prozori sa trostrukim staklom. Tako je za zagrevanje ovog objekta bio potreban kotao od svega 2,7 kW.

Koristi od ovih mera su višestruke:

  • Izdatak za račun za utrošenu energiju u ovoj kući manji je od troškova kablovske televizije i interneta
  • Prijatna i ujednačena temperatura u čitavom objektu s temperaturnom razlikom od 1°C
  • Nema unutrašnje cirkulacije vazduha ni osećaja promaje
  • Sa energetskim pasošem ovaj stambeni objekat više vredi na tržitu

Da bi se prilikom gradnje primenila znanja u vezi s načinom povećanja energetske efikasnosti na najbolji način, veoma je važno angažovati iskusnog licenciranog inženjera za energetsku efikasnost za izradu neophodnog elaborata.

Tim ovakvih stručnjaka, iskusnih u izradi elaborate za energetsku efikasnost, stoji vam na raspolaganju u brojnim projektanskim kućama, a i mi vam možemo pomoći u odabiru stručnjaka za izradu elaborata ako nam pošaljete upit na mejl info@energetskiportal.rs.

Pravilnik o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada možete pročitati ovde.

Korisni link:

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture