Ekološka ambasada u ulici kulture

Foto: Ljubaznošću Nikole Bulja

U jednom beogradskom naselju tzv. Ulica kulture krije jedan sasvim nov i dinamičan spoj kulture i ekologije. Reč je o prvom solarnom kulturnom centru u Srbiji, a i šire, koji nosi naziv – Eko dvorištance. Smešten u Borči, ovaj unikatan prostor nije običan kulturni centar već je smart kuća sa dvorištem, binom i brojnim inovacijama, koje ga ističu u njegovom tehnološkom pristupu i čine da ovaj kulturni centar odiše ekološkom svešću.

Priča o Eko dvorištancetu počinje vizijom Nikole Bulja, strastvenog zagovornika održivog života i obnovljive energije, ljubitelja ekologije i organske hrane. Nakon višegodišnjeg rada na festivalu Organic live fest i projektu Eko kuća 2015, Nikola donosi odluku da spoji ove dve ideje u jednu, stvarajući tako prvi samoodrživi kulturni centar.

Tako Eko dvorištance počinje da se razvija 2019. godine, a nešto više o ovom projektu nam je rekao Nikola, naš sagovornik.

U Eko dvorištancetu možemo da se upoznamo sa modernim tehnologijama, zelenom energijom i održivom gradnjom, s obzirom na to da je centar pretežno napravljen od ekoloških materijala. Solarni paneli na krovu i kolektori za zagrevanje vode deo su infrastrukture, dok se unutar zidova kuće nalaze peć na pelet i toplotna pumpa.

U FOKUSU:

Solarna bina, ekološki toaleti i vertikalne bašte čine prostor funkcionalnim i održivim. Dodatno, centar nudi i punjač za električne automobile. Svaki ovaj sistem u ponudi je i za posetioce koji su zainteresovani da se upoznaju kako rade i gde kupiti ove uređaje i sisteme, s obzirom na to da je ostvarena saradnja sa preko 50 kompanija sa čijim ugrađenim sistemima, činimo prvi eko show room u Evropi.

Naravno, dobrodošle su i druge kompanije da predstave svoje proizvode na istom mestu. Dakle, jedno mesto sa brojnim održivim sistemima koje su instalirale različite kompanije i koje su primenjene na jedno domaćinstvo.

Centar je zbog toga odlična edukativna prilika za sve one koji žele da nauče kako funkcioniše svaki od ovih sistema – od grejanja na pelet do punjača za automobile.

Međutim, Eko dvorištance nije samo mesto tehnoloških inovacija.

Tokom letnje sezone ovde je sve prožeto ekološkim i kulturnim festivalima, koncertima i predavanjima.

“Od maja do novembra Eko dvorištance je centar događaja kao što su Organic live fest, Candle night, Festival energetske efikasnosti, Jazz kids fest, kao i koncerti bluz i klasične muzike, čak i opere “, objašnjava Nikola.

Sledeći veliki skok za Eko dvorištance je zakazan za 2024. godinu. Naime, Nikola planira da ovaj prostor postane Ecology Embassy (Ekološka ambasada) – mesto gde se svetske kulture susreću i dele svoja ekološka dostignuća. Ideja je da se organizuju posebni događaji u saradnji sa ambasadama različitih država, gde će predstavnici promovisati kulturu i ekološka dostignuća država i gradova iz kojih dolaze i time ujediniti svet u zajedničkom cilju – očuvanju naše planete.

Priredila: Milica Vučković

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti