Zeleni kilovati za Novu Crnju

Fotografija: CEEFOR

Put kojim treba da idemo, a koji nas vodi prema održivijoj i sigurnijoj budućnosti, mora da bude ispunjen obnovljivim izvorima energije.

Sumirajući 2023. godinu, jedna od navažnijih lekcija koju su naučile gotovo sve države na planeti jeste neophodnost prelaska na zelenu energiju, kako zbog klimatskih promena čije se posledice osećaju sve intenzivnije, tako i zbog energetske sigurnosti i stabilnosti koja se pokazala kao veoma krhka u pogledu dosadašnjih načina proizvodnje i snabdevanja energijom.

Odgovorne kompanije u Srbiji važnost rešavanja ovog problema shvatile su ozbiljno, zbog čega je potrebno da se na što bolji način iskoristi solarni potencijal naše zemlje. U ostvarenju postavljenog cilja koji se nalazi na kraju puta kojim smo krenuli, kompanija CEEFOR pruža znanje i podršku.

Dugogodišnje iskustvo u oblastima održivog razvoja i energetske efikasnosti, kao i konsultantnskim i projektantskim uslugama u oblasti obnovljivih izvora energije stvorili su poverenje u inženjere kompanije CEEFOR, kojima se poveravaju brojni projekti za izgradnju solarnih elektrana, kako na krovovima, tako i na zemlji.

Vojvodina će uskoro biti bogatija za još jednu solarnu elektranu, zato što je u opštini Nova Crnja u počela izgradnja solarne elektrane „B2 Nova Sun“ – 10 MW. Građevinska dozvola za gradnju ove solarne elektrane je dobijena, izgradnja je počela i predviđeno je da ona u rad bude puštena u prvom kvartalu 2024. godine.

U FOKUSU:

Solarna elektrana prostiraće se na oko 13 hektara, a u okviru nje biće postavljeno 17.740 bifacijalnih solarnih panela marke Canadian Solar 660. Prepoznatljivost kao kompanije kojoj može da se veruje, stekla je, između ostalog, kontinuiranim odabirom najkvalitetnijih proizvoda na tržištu.

Zbog toga je i za ovu elektranu izabrano 100 invertora Fronius Tauro – ECO-100-3-P, snage 100 kW. Na zemljišnu površinu biće postavljena konstrukcija turskog proizvođača Kirac metal, a solarna elektrana će imati devet transformatora.

Sva proizvedena energija iz solarne elektrane, plasiraće se u elektrodistributivni sistem, tako da će građani ovog područja dobijati svoju energiju iz obnovljivih izvora.

Foto-ilustracija: Unsplash (American Public Power Association)

Solarna elektrana „B2 Nova Sun“ zauzima parcele u industrijskom dijelu Nove Crnje, tik uz nekadašnju Fabriku za proizvodnju šećera, te sa ovom investicijom upotpunjuje Opštinski plan o promociji obnovljivih izvora energije.

Stručni tim kompanije CEEFOR čine inženjeri koji iskoriste svaku pruženu priliku, što kroz učestvovanje na projektima, sajmovima i konferencijama, da svoje znanje šire i unapređuju, kako bi iznova opravdali poverenje koje im pružaju klijenti. Njihovu posvećenost potvrđuje spisak zadovoljnih klijenata. A da dela govore više od reči, pokazuje činjenica da tokom olujnog vetra i vremenskih neprilika koje su našu zemlju zadesile ovog leta, solarne elektrane koje su projektovali inženjeri kompanije CEEFOR nisu pretrpele ni najmanja oštećenja.

Kompanija CEEFOR više od decenije uspešno posluje u oblasti razvoja održivih projekata i energetske efikasnosti u regionu Balkana, a svojim klijentima nudi konsultantske i projektantske usluge u oblasti obnovljivih izvora energije.

Priredila: Katarina Vuinac

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti