U Nacionalnom parku „Durmitor“ zbog požara ugrožen biodiverzitet

Foto Ilustracija: Pixabay

U Nacionalnom park „Durmitor“ već tri dana bore se sa požarima, a nepovoljne vremenske prilike otežavaju gašenje.

Uprava parka uputila je apel državnim organima i službama da pomognu u gašenju požara koji vatrogasci i meštani već treći dan pokušavaju da lokalizuju i koji je ugrozio granični pojas Parka i okolinu.

Ističu da praksa paljenja šteti biodiverzitetu nacionalnih parkova i narušava prirodne vrednosti parka, ali i ugrožava zdravlje ljudi i nanosi štetu njihovoj imovini.

„Naši zaposleni su danima na terenu sa minimalnim sredstvima za gašenje požara, pa samim tim rizikuju svoje zdravlje i život. Direktorat za vanredne situacije MUP-a je reagovao u nedelju i poslao kanader, međutim ovde je potrebna duža i temeljnija intervencija iz vazduha jer je teren nepristupačan i vatra se brzo širi“, rekao je Pero Popović, direktor NP „Durmitor“ dodajući da je ugrožen biljni i životinjski svet nacionalnog parka.

Pročitajte još:

Iz Јavnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore saopšteno je da je požar primećen u nedjelju, 7. aprila, te da su nepovoljne vremenske prilike izazvane vetrom uticale na širenje požara.

Iz Nacionalnog parka „Durmitor“ apeluje na sve vlasnike imovine, meštane i posetioce da se uzdrže od paljenja trave, grana i ostalog materijala. Podsećamo da je shodno Zakonu o nacionalnim parkovima zabranjeno loženje vatre na mestima koja za to nisu predviđena.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti