Srbija, Mađarska i Slovenija udružile berze električne energije

Foto-ilustracija: Unsplash (American Public Power Association)

Srbija, Slovenija i Mađarska udružile su svoje berze električne energije čime se omogućava jednostavnije i efikasnije trgovanje električnom energijom u regionu, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Mađarska berza električne energije, HUPX, pridružila se prvoj regionalnoj berzi električne energije za Centralnu i Jugoistočnu Evropu – ADEX, koju su osnovali srpski i slovenački operater prenosnog sistema i evropska berza električne energije, EPEX SPOT. Sedište kompanije ADEX, koja će upravljati srpskom, slovenačkom i mađarskom berzom, biće u Budimpešti.

„Regionalnoj berzi koju su osnovale Srbija i Slovenija pridružila se Mađarska, a EMS postoje vlasnik 25 odsto berze električne energije u Sloveniji i Mađarskoj. Zajednička platforma za trgovanje na sve tri berze dodatno će podstaći razvoj regionalnog tržišta električne energije i obezbediti snažno i pouzdano tržišno okruženje neophodno za nove investicije. Takođe, pozitivno će uticati na razvoj i integraciju obnovljivih izvora energije u regionu“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Generalna direktorka EMS Jelena Matejić istakla je da je ponosna jer se sada uspostavlja snažna zajednička poslovna infrastruktura i ostvaruje puna sinergija između sve tri berze, na projektu koji je iniciran još 2018. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

“Ovo spajanje donosi nam višestruke koristi, približava nas jedinstvenom evropskom tržištu, dok za sve učesnike omogućava olakšan pristup jedinstvenoj usluzi za trgovanje. Osim toga, postoji još jedan važan benefit za Srbiju – realizacijom ovog spajanja berzi stvoreni su uslovi da EMS nadalje sarađuje sa mađarskim operatorom prenosnog sistema, MAVIR-om, u procesu spajanja dan-unapred tržišta sa jedinstvenim tržištem Evrope, što je ispunjenje jednog od preduslova za R. Srbiju za ukidanje CBAM takse“, rekla je Matejić.

Sporazum o udruživanju tri berze potpisali su direktori prenosnih sistema Srbije, Mađarske i Slovenije i evropske berze EPEX SPOT, kao akcionara u kompaniji ADEX. Potpisivanju su prisustvovali ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske, Peter Sijarto, ministar zaštite životne sredine, klime i energetike Slovenije, Bojan Kumer i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Veljko Kovačević.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti