Dok Kina kupuje, EU zabranjuje rusku naftu

Foto-ilustracija: Pixabay

Dok Evropska unija uvodi zabranu uvoza ruske nafte, nezavisne rafinerije iz Kine diskretno je kupuju i to po nižim cenama. 

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je novi plan ekonomskih sankcija Rusiji koji, između ostalog, obuhvata embargo na rusku naftu. Članice EU dobiće vreme da se prilagode novonastaloj situaciji. 

Kako prenosi agencija dpa, prema prvim informacijama, plan je da posle prelazne faze od šest meseci krene zabrana uvoza sirove nafte, a nakon osam meseci i zabrana uvoza naftnih derivata. Pri tome je važno i da li isporuke idu preko naftovoda ili brodom.

Velika izuzeća od embarga su planirana samo za Mađarsku i Slovačku, koje veoma zavise od ruske nafte, a pošto nemaju izlaz na more ne mogu da pređu na druge izvore snabdevanja tako brzo kao druge zemlje.

Dok Evropska unija radi na trajnom rešenju i oslobađanju zavisnosti od ruske nafte i gasa, Kina diskretno kupuje. Prema pisanju Financial Times-a nezavisne rafinerije iz Kine ne objavljuju ugovore koje sklapaju sa ruskim dobavljačima nafte kako bi izbegle američke sankcije.

Prema ranije objavljenim informacijama Indija i Kina su postale vodeći kupci ruske nafte. Tako je prošlog meseca u Indiju stiglo oko šest miliona barela nafte. Dok je početkom godine Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisala sporazum o isporuci 100 miliona tona ruske nafte preko Kazahstana. Ovaj sporazum je potpisan na 10 godina i tada je rečeno da će se nafta prerađivati u fabrikama na severozapadu Kine kako bi zadovoljile potrebe za naftnim derivatima.

I dok vlada svetska potražnja za naftom, građane brine cena goriva. Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju cena naftnih derivata, tako svakog petka Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija saopštava cenu goriva za narednu nedelju. Prema rečima stručnjaka, gorivo će nastaviti da poskupljuje, a koliko – to samo Vlada zna.

Do tada, po važećem cenovniku, do 6. maja cena dizela u Srbiji iznosi 206,20 dinara po litru, a benzina 184 dinara.

Kada je reč o zemljama regiona, ni tu situacija nije sjajna. Cene naftnih derivata u Sloveniji dostigle su rekordan nivo, litar benzina košta 1,61 evra, a dizela 1,81. U Crnoj Gori litar benzina košta 1,73 evra, a dizela 1,76 evra, dok je u Hrvatskoj potrebno izdvojiti 1,64 evra za benzin i 1,89 evra za dizel. U BiH benzin košta 1,5 evra, dizel 1,61 evro, dok u Severnoj Makedoniji cene iznose 1,33 evra, odnosno 1,37 evra.

Kakve cene goriva nas očekuju u budućnosti, građani Srbije saznaće u petak, a svi ostali prilikom odlaska na pumpu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti