Aleksandrupolis kao novo čvorište energetske bezbednosti i autonomije Grčke i Jugoistočne Evrope

Foto: Blackwood Communications

Na specijalnoj ceremoniji održanoj u starom skladištu lučke carine u Aleksandrupolisu je dat „signal za početak rada“ na izgradnji plutajuće jedinice za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) tečnog prirodnog gasa (LNG) koja je u vlasništvu Gastrade SA. Premijer Grčke Kirijakos Micotakis (Kyriakos Mitsotakis) i premijer Bugarske Kiril Petkov potpisali su specijalnu simboličnu plaketu za pokretanje projekta, koji će postati novo energetsko čvorište i igraće ključnu ulogu ne samo u energetskoj bezbednosti i nezavisnosti Grčke, već i cele Jugoistočne Evrope, i odlučujuće će doprineti nesmetanoj energetskoj tranziciji i energetskom pluralizmu ovog izuzetno osetljivog regiona.

Događaju su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, ambasador SAD u Grčkoj Džefri Pajat (Geoffrey Pyatt), kao i predstavnici lokalne vlasti, među kojima i regionalni guverner Istočne Makedonije i Trakije, Hristos Metios (Christos Metios) i gradonačelnik Aleksandrupolisa Janis Zampukis (Giannis Zampoukis).

Svečanoj ceremoniji su takođe prisustvovali i akcionari Gastrade SA, među kojima osnivačica i predsednica Upravnog odbora Gastrade Elmina Kopeluzu (Elmina Copelouzou), izvršni direktor Gaslog Cyprus Investments Ltd Paolo Enoizi, predsednik DEPA Commercial Joanis Papadopulos (Ioannis Papadopoulos) i izvršni direktor kompanije Konstantinos Ksifaras (Konstantinos Xifaras), generalni direktor Bulgartransgaz EAD Vladimir Malinov, kao i izvršna direktorka DESFA Marija Rita Gali (Maria Rita Galli).

Izgradnja i rad Aleksandrupolis FSRU će ojačati stratešku ulogu Grčke kao energetskog čvorišta u širem regionu jugoistočne Evrope i ponudiće alternativne izvore i puteve snabdevanja gasom u regionu, povećavajući energetsku sigurnost snabdevanja i energetsku autonomiju, u periodu velikih izazova. Projekat će takođe učiniti Aleksandrupolis energetskom kapijom celog regiona jugoistočne Evrope, naglašavajući strateški značaj grada i podstičući lokalnu ekonomiju i zapošljavanje.

FSRU, čiji je kapacitet 153.500 m3 (kubnih metara) LNG-a, biće povezan sa Nacionalnim sistemom za prenos prirodnog gasa (NNGTS) Grčke gasovodom dužine 28 km, kojim će se gasifikovani LNG prenositi na tržišta Grčke, Bugarske i šireg regiona (Rumunije, Srbije, severne Makedonija itd.), ali i sa perspektivom snabdevanja Ukrajine.

Očekuje se da će Aleksandrupolis FSRU biti u funkciji do kraja 2023. godine, a ugovoreni kapacitet regasifikacije je već dostigao do 60 odsto njegovog tehničkog kapaciteta od 5,5 milijardi kubnih metara godišnje. Napominje se da je Nezavisni sistem prirodnog gasa (INGS) Aleksandrupolisa uključen i finansiran Operativnim programom NSRF (dokument na nacionalnom nivou kojim se programiraju sredstva evropskih fondova) „Konkurentnost, preduzetništvo i inovacije 2014-2020“ (EPAnEK), sa iznosom javne potrošnje od 166,7 miliona evra. 

Gastrade je podneo Regulatornom organu za energetiku (RAE) Grčke još jedan zahtev za novu licencu za Nezavisni sistem prirodnog gasa (INGS), za projekat „Trakijski INGS“, koji će se takođe sastojati od Plutajuće jedinice za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) i biće razvijen u blizini prve FSRU u Trakijskom moru, u priobalju Aleksandrupolisa.

Osnivačica i predsednica Upravnog odbora Gastrade Elmina Kopeluzu je izjavila: „Energetska mapa se menja. Sada ulazimo u završnu fazu implementacije FSRU Aleksandrupolis, važnog i inovativnog projekta za Grčku. U periodu velike nestabilnosti geopolitičkog i energetskog okruženja, Grčka ovim projektom pokazuje Evropi da može da odgovori čvrstim strateškim koracima na neizvesnost vremena i kroz rast ponudi rešenja od kojih svi mogu imati koristi. FSRU Aleksandrupolis otvara novu energetsku kapiju za Grčku i Jugoistočnu Evropu, koja dolazi u kritičnom trenutku da ispuni hitne nacionalne i evropske potrebe. Iz Aleksandrupolisa koji je snažno prihvatio ovaj projekat, učinili smo Grčku energetski referentnom tačkom u regionu, doprinoseći energetskoj bezbednosti i diversifikaciji izvora snabdevanja, uz dobrobit za milione građana u različitim zemljama“.

Potpredsednik i izvršni direktor Gastrade Konstantinos Sifnaios je naglasio da: „Strateška i ekonomska neophodnost, ali i značaj projekta LNG stanice Aleksandrupolis je više nego očigledan u novom energetskom okruženju. Ovim veoma važnim projektom koji je okupio zemlje iz okruženja, promovišući saradnju, solidarnost i na kraju mir u regionu, jačamo regionalnu energetsku sigurnost, energetsku likvidnost, sigurnost i dobrobit građana širom regiona Jugoistočne Evrope. Želimo da se zahvalimo našim akcionarima, koji su kamen temeljac ukupnog uspeha, kao i velikoj mreži organizacija i ljudi koji su doprineli pokretanju Aleksandrupolis LNG stanice i naravno centralne vlade i lično premijeru zemlje za nepokolebljivu i suštinsku podršku projektu. Aleksandrupolis je kapija a Bugarska karika u lancu snabdevanja ovog projekta na putu ka Srbiji i Rumuniji. Drugi FSRU, koji je prošlog četvrtka dobio licencu RAE, omogućiće dalje proširenje ovog lanca na Moldaviju i Ukrajinu. Sa ova dva projekta doprinećemo stvaranju pravog regionalnog energetskog čvorišta u regionu koje će ojačati ekonomiju, bezbednost i saradnju“.

Izvršni direktor Gaslog Cyprus Investments Ltd Paolo Enoizi je u ime kompanije rekao: „Svi u GasLog-u su izuzetno ponosni na naše učešće u projektu Aleksandropolis FSRU koje je danas počelo ovde u Aleksandrupolisu. Tragedija koja se trenutno dešava u Ukrajini je istakla važnost LNG-a ne samo kao goriva koje će omogućiti prelazak na svet sa nižim štetnim emisijama gasova, već i kao kritičnog elementa u planovima energetske bezbednosti mnogih zemalja. Takva sigurnost se postiže samo značajnim ulaganjem u infrastrukturu, koje danas u poređenju sa cenom i rokom isporuke ukazuje na dalekovidost osnivača Gastrade-a, Vlade Grčke i raznih akcionara koji su planirali ovu investiciju mnogo unapred. GasLog kao vodeći pomorski dobavljač LNG je doprineo ukupnoj specifikaciji FSRU, njegovim nacrtima i konačno njegovoj izgradnji i fizički će isporučiti FSRU na sidrištu u Aleksandrupolisu do kraja 2023. GasLog-ovi iskusni timovi na brodu i na kopnu će upravljati bezbednim i pouzdanim funkcionisanjem jedinice tokom narednih godina“.

Predsednik DEPA Commercial Joanis Papadopulos i izvršni direktor kompanije Konstantinos Ksifaras su u zajedničkoj izjavi naglasili: „LNG Terminal u Aleksandrupolisu, kao najveći energetski projekat u Grčkoj poslednjih godina, predstavlja stratešku investiciju koja će odlučujuće doprineti sigurnom snabdevanju naše zemlje prirodnim gasom. On jača geopolitičku poziciju i ulogu Grčke kao energetskog čvorišta u jugoistočnom Mediteranu, jer se ova investicija realizuje u trenutku kada je uloga LNG-a na tržištu prirodnog gasa već znatno uvećana. Uključenost DEPA Commercial-a u projekat potvrđuje njenu vodeću ulogu u našoj zemlji, pokazujući u praksi da je pokretačka snaga iza razvoja energetike u Grčkoj i jugoistočnoj Evropi“.

Generalni direktor Bulgartransgaz EAD Vladimir Malinov je primetio: „Značaj Nezavisnog sistema prirodnog gasa u Aleksandrupolisu kao nove energetske kapije je ključan za jugoistočnu Evropu. Terminal će obezbediti neophodne dodatne količine prirodnog gasa, nudeći pristup proizvođačima iz celog sveta i povezivanje sa odgovarajućim putevima snabdevanja svim zainteresovanim korisnicima u regionu. Nivo rezervisanih kapaciteta i interesovanje trgovaca i potrošača dokazuju kako strateški značaj terminala tako i njegovu ekonomsku efikasnost. Zahvaljujući terminalu Bugarska, Grčka i susedne zemlje moći će da iskoriste sve prednosti rastućeg tržišta LNG-a, kao i sigurnost i konkurentne cene koje ono pruža. Pristup alternativnim zalihama gasa, iz SAD, Katara, Egipta i drugih zemalja, obezbediće konkurentne cene gasa za ove zemlje. Implementacija projekta će ojačati diversifikaciju izvora prirodnog gasa i stimulisaće konkurenciju u korist poslovnih i krajnjih korisnika, uz rast likvidnosti kroz pristup LNG-u ubrzaće se proces dekarbonizacije u energetskom sektoru. Drago mi je što zajedno radimo na uspehu projekta”.

Izvršna direktorka DESFA S.A Marija Rita Gali, izjavila je: „Aleksandrupolis FSRU će učiniti da usred izazovnog međunarodnog okruženja Grčka ima vodeću ulogu u regionalnom energetskom razvoju, odlučno jačajući energetsku sigurnost Grčke i šire.  Povezivanje ovog strateški važnog projekta, putem mreže DESFA, sa postojećim i novim izvoznim pravcima ka Bugarskoj i Severnoj Makedoniji, dovešće do povećanja izvoza na tržišta jugoistočne i centralne Evrope, čime će se Grčka uspostaviti kao energetsko čvorište. DESFA će doprineti projektu, svojom ekspertizom i dugogodišnjim iskustvom od 20 godina uspešno upravljajući terminalom za regasifikaciju, ostajući posvećena razvoju ključne energetske infrastrukture koja će unaprediti sigurnost snabdevanja, značajno doprinoseći diversifikaciji izvora snabdevanja i energetske tranzicije zemlje i šireg regiona“.

Izvor: Blackwood Communications 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti