Evropa se okreće tečnom gasu, traže spas u plutajućim gasnim terminalima

Foto-ilustracija: Pixabay

Razapete između hitnih zahteva da što pre obustave uvoz energenata iz Rusije i borbe da zaštite sopstvenu ekonomiju, većina zemalja Evropske unije aktivno traga za alternativnim rešenjima koja će im obezbediti dovoljno gasa, nafte i uglja.

Spas od energetske krize i ruskog gasa mnoge vide u tečnom gasu (LNG) koji bi se, umesto cevovodima, dopremao specijalnim plutajućim terminalima.

Kako javlja Euractiv, Nemačka, Francuska i Italija najavile su zakup ili kupovinu plutajućih terminala kako bi povećale uvozni kapacitet.

Nemački vicekancelar Robert Habek posetio je tokom proteklih nedelja potencijalne dobavljače LNG-a kao što su Kanada, SAD, Norveška i Katar u pokušaju da zameni 46 milijardi kubnih metara ruskog gasa koji je Nemačka potrošila prošle godine.

Italija je nagovestila interesovanje za dva plutajuća terminala, a francuska vlada je saopštila da će instalirati plutajući terminal u luci Le Havre, izvestio je Les Echos, a preneo Euractiv.

Nedavno su i Estonija i Finska izrazile interesovanje za plutajuće terminale budući da dve zemlje u velikoj meri zavise od ruskog gasa.

Ministar za ekonomska pitanja i komunikacije u Estoniji Taavi Aas i njegov finski kolega Mika Lintila složili su se da će zemlje udružiti svoje snage za iznajmljivanje plutajućeg terminala za tečni prirodni gas koji treba da obezbedi sigurnost snabdevanja, prenosi Estonska državna televizija ERR.

Plan predviđa da i Estonija i Finska izgrade neophodne privezne molove i zakupe plutajući LNG terminal između njih koji bi se mogao koristiti sa obe strane Finskog zaliva. Pristaništa će biti izgrađena u Paldiskiju u Estoniji i Inkou u Finskoj.

Ipak, nisu sve zemlje u Evropi saglasne kada je reč o ruskom gasu. Mađarska je u sredu saopštila da je spremna da plati rublje za ruski gas čime kontrira zahtevu Evropske unije da ne plaća gas u ovoj valuti, preneo je Rojters.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti