Nervoza na energetskom tržištu, zahtev za plaćanje u rubljama pojačava strah

Foto-ilustracija: Pixabay

Godišnja inflacija u Turskoj dostigla je 61,14 odsto, što je novi dvadesetogodišnji maksimum. Rublja raste, dolar je stabilan, a evro je u padu. Dok cena nafte stagnira gas je skuplji sedam odsto. Nervozu na evropskom energetskom tržištu, dodatno pojačava bojazan od poremećaja snabdevanja, jer stižu zahtevi za plaćanje gasa u rubljama.

Tri baltičke zemlje – Letonija, Estonija i Litvanija, od vikenda su prekinule uvoz ruskog gasa. Zbog velike zavisnosti od ruskog gasa, Slovačka je prvo nagovestila mogućnost plaćanja u rubljama, a potom saopštila da će delovati u skladu sa odlukom Brisela. Stav Brisela čeka i Bugarska, a potvrdili su – od „Gasproma“ im je stigao zahtev za plaćanje gasa u rubljama.

„Da li će postojati mehanizam da se plaća u evrima i potom konvertuje, čime se veštački podiže cena, ostaje da se vidi. Ako isporuke gasa budu prekinute, onda ćemo pokušati da pređemo na alternativno snabdevanje,“ kaže ministar energetike Bugarske Aleksandar Nikolov.

Nemačka Vlada najavljuje da će do kraja leta moći da stavi rampu na uvoz ruskog uglja, a do kraja godine i nafte. Ali za uvođenje embarga na uvoz ruskog gasa su kategorični – mora biti postepen, jer teško je brzo naći drugog snabdevača. Nemački gasni operator, na godinu dana je preuzeo upravljnje preduzećem „Gasprom Nemačka“.

„Svakodnevno radimo na stvaranju preduslova za embargo, za nezavisnost od ruske nafte, uglja i gasa. Sledeća mera bi bila smanjenje zavisnosti ruskog uticaja na naftnu infrastrukturu, 54,2 odsto je udeo ruskog “Rosnjefta” u rafineriji u istočnoj Nemačkoj“, kaže ministar ekonomije Nemačke Robert Habek.

I dok članice Evropske unije prave kalkulacije i traže nove izvore energije, stručnjaci upozoravaju na ekonomske posledice koje bi doneo prekid isporuke gasa iz Rusije.

„Svi ovde na berzi bi voleli da kažu: nema više nafte i gasa iz Rusije, ali znamo da je stvarnost drugačija. Bez te energije, svetla će se ugasiti u mnogim preduzećima, nezaposlenost će rasti i suočićemo se sa još većim ekonomskim problemima“, ističe šef analize tržišta kapitala na Frankfurtskoj berzi Robert Halver.

Pored Nemačke, „Gasprom“ je napustio i svoja preduzeća u Velikoj Britaniji, Češkoj, Švajcarskoj. Uprkos neodlučnosti evropskih zemlja o daljem plaćanju gasa i najava novog paketa sankcija, svima gas redovno isporučuju i u skladu sa postojećima ugovorima.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti