EPS-u 500 tona uglja dnevno iz Rudnika “Pljevlja”

Foto-ilustracija: Unsplash (Dominik Vanyi)

Rudnik uglja “Pljevlja” u 2022. godini “Elektroprivredi Srbije” (EPS) isporučiće oko 300.000 tona uglja. Kako je najavio Milan Lekić, izvršni direktor kompanije, plan je da se u Srbiju dnevno izveze oko 500 tona uglja.

Kako se navodi u saopštenju, saradnja između dve kompanije dogovorena je tokom sastanka Milana Lekića, izvršnog direktora Rudnika uglja direktora, Jagoša Gomilanovića iz sektora za razvoj i investicije i Miroslava Tomaševića, direktora EPS-a.

“Kalorijska vrednost uglja za koju je EPS zainteresovan kreće se od 7.500 do 8.000 kJ/kg, što, imajući u vidu kvalitet uglja koji se isporučuje glavnom kupcu uglja, Termoelektrani “Pljevlja” (TEP), spada u tzv. manje kvalitetne ugljeve”, navodi se u saopštenju Rudnika uglja „Pljevlja“.

Kada je reč o ceni i transportu, te kategorije biće zvanično definisane u narednom periodu, međutim, kako je poručio Lekić, cena svakako neće biti manja u odnosu na postojeću cenu po kojoj se ugalj distribuira TE “Pljevlja”, iako je reč o uglju manjeg kvaliteta, te da će troškovi transporta u potpunosti pasti na teret EPS-a.

“Tokom ove kalendarske godine načelno je dogovoreno da se isporuči oko 300.000 tona uglja, sa tendencijom da ta količina ubuduće bude povećana”, rekao je Lekić.

Kako je naveo, dogovoreno je da RUP u narednom periodu formira cenu i da se podrobnije definišu svi elementi saradnje.

“Prema određenim pretpostavkama u planu je da se, na dnevnom nivou, isporučuje oko 500 tona uglja. Troškovi transporta prema Prijepolju ili Lazarevcu, u zavisnosti od definitivne odluke gde će biti distribuiran ugalj, biće u potpunosti pokriveni od strane EPS-a. Ono što moram da konstatujem je da ćemo kroz ovu saradnju obezbediti tržište za tzv. manje kvalitetne ugljeve, te da će biti napravljen značajan poslovni iskorak u susret ekološkoj rekonstrukciji i remontu TEP”, ističe je Lekić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti