Unapređenje ekoloških standarda uz podršku EU

Foto: Media EU

Uz podršku Evropske unije u Srbiji se sprovodi reforma u sektoru voda koja će doprineti unapređenju efikasnosti u pružanju vodnih usluga, ocenjeno je u Privrednoj komori Srbije na predstavljanju novog projekta „EU podrška reformama u sektoru voda“ koji finansira Evropska unija.

Učesnike je pozdravio Dalibor Joknić, sekretar Udruženja za komunalne delatnosti Privredne komore Srbije i istakao da su u komunalnom sektoru brojni izazovi i problemi, ali da uz projekte poput ovog mogu da se definišu problemi u lokanim samoupravama i da se strateški rešavaju.

Uvodna izlaganja održali su Vedrana Ilić, v. d. pomoćnika ministra, Sektor za međunarodnu saradnju i evropske integracije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Antoan Avinjon, program menadžer Delegacije Evropske unije u Srbiji. 

Ilić je istakla da je projekat „EU podrška reformama u sektoru voda“ od izuzetnog značaja ne samo zbog izrade veoma korisnih dokumenata, već i zbog sveobuhvatne koristi kroz sagledavanje svih nedostataka i izazova koje je potrebno da se prevaziđu na putu ka uspostavljanju adekvatne tarifne politike u sektoru voda u Srbiji.

”Projekat će kroz realizaciju dve komponente pokušati da unapredi sistem cena vode u Republici Srbiji pružanjem podrške u proceni stanja pružanja usluga i izradi predloga za povećanje efikasnosti usluga sektora voda i za sprovođenje revidiranih zahteva za nadoknadu troškova (uključujući implementaciju Tarifne metodologije) i uspostavljanje regulatornog sistema cena vode. Posebna pažnja biće posvećena podršci u sprovođenju tarifne metodologije na lokalnom nivou, u 20 pilot opština/gradova – Požega, Brus, Blace, Kruševac, Sokobanja, Šabac, Lebane, Loznica, Pančevo, Čačak, Užice, Smederevo, Arilje, Kosjerić, Raška,  Kraljevo, Niš,  Vršac, Subotica i Ivanjica”, dodala je Ilić.

Avinjon je podsetio da se reforme u Republici Srbiji uz podršku EU sprovode zbog građana, sa ciljem da građani imaju kvalitetniju vodu, efikasnije i bolje vodne usluge. On se zahvalio Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Republičkoj direkciji za vode i predstavnicima lokalnih samouprava na zajedničkom angažovanju u implementaciji ovog projekta. Naglasio je da je ova reforma dug proces te da je neophodan dijalog svih učesnika za njeno uspešno sprovođenje.

Tokom naredne dve godine, u saradnji sa državnim institucijama, predstavnicima javnih komunalnih preduzeća iz 20 lokalnih samouprava koji su prisustvovali skupu, projekat će direktno doprineti kvalitetu života građana poboljšanjem standarda i efikasnosti usluga u sektoru voda, unapređenjem poslovanja komunalnih preduzeća (uključujući odnose sa potrošačima), i povećanoj transparentnosti i jedinstvenim pristupom vodnim tarifama, osiguravajući pravednu metodologiju obračuna troškova koja se može koristiti širom zemlje.

Krajnji cilj svih ovih aktivnosti jeste poboljšanje kvaliteta životne sredine i života građana Republike Srbije, unapređenjem ekoloških standarda u Srbiji u skladu sa standardima i najboljom praksom zemalja članica EU.

U pregovorima o članstvu u EU, Srbija je krajem 2021. godine otvorila klaster 4 koji obuhvata četiri poglavlja, među kojima je i zaštita životne sredine. EU je do sada uložila više od 400 miliona evra bespovratnih sredstava kroz brojne programe i projekte za zaštitu životne sredine u Srbiji.

Uz podršku EU izgrađena su postrojenja za preradu otpadnih voda u Subotici, Šapcu, Leskovcu, Kuli i Vrbasu, a obnovljeni sistemi za vodosnabdevanje u Požarevcu, Inđiji i Petrovcu na Mlavi. U Velikom Gradištu izgrađen je potpuno nov sistem za vodosnabdevanje. U Rasinskom okrugu obnovljen je i izgrađen regionalni sistem vodosnabdevanja u Kruševcu, Aleksandrovcu, Ćićevcu i Varvarinu, dok je u Raškoj, pored sistema za vodosnabdevanje, izgrađen i sistem za preradu otpadnih voda.

Najvažniji akt EU u oblasti voda je Okvirna direktiva o vodama, koja je na snazi od 2000. godine i čiji je cilj održivo upravljanje svim vodama i sa vodom povezanih ekosistema radi poboljšanja zdravlja i blagostanja građana.

Projekat „EU podrška reformama u sektoru voda“ finansira EU, a njime upravlja Ministarstvo finansije, Sektor ѕa ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Korisnik projekta je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede – Republička direkcija za vode. Projekat realizuje EPTISA Servicios de Ingenieria S.L. Spain u konzorcijumu sa EPTISA Southeast Europe d.o.o. Serbia.

Izvor: Media EU

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti