Bugarska, Srbija i Mađarska – da li postoji alternativa za ruski gas

Foto: JP Srbijagas

Bugarska Vlada zbog situacije u Ukrajini neće obnoviti ugovor o snabdevanju gasom sa ruskim „Gaspromom“ i sa Briselom, već razmatra alternativne nabavke. Srbija i Mađarska smatraju da je teško naći zamenu za ruski gas i da eventualna odluka Sofije o prekidu saradnje sa Rusima, neće ugroziti tranzit gasa gasovodom „Balkanski tok“ koji povezuje tri zemlje.

Bugarska kupuje 94 odsto gasa od Rusije. Ugovor sa „Gaspromom“ krajem godine joj ističe. Najavljuje da traži druge izvore snabdevanja.

Zamenik premijera Asen Vasilev kaže da se razmatraju nabavke u okviru zajedničkog ugovora koji sprema Evropska unija. O tome su pre par dana razgovarali i predsednici Bugarske i Rumunije.

Obe zemlje računaju na tečni prirodni gas iz bugarsko-grčkog interkonektora, koji nije završen.

Predsednik Bugarske Rumen Radev kaže da je kompanija koja radi na projektu obećala da će u julu radovi biti završeni.

„Početni kapacitet je tri milijarde kubnih metara godišnje. To je, u stvari, godišnja potrošnja Bugarske i može da se poveća do pet milijardi“, navodi bugarski predsednik.

Klaus Johanis, predsednik Rumunije, ističe da preko Bugarske mogu da imaju koristi od tečnog gasa koji će biti istovaren u grčkoj luci, ali da rade i na alternativnim pravcima snabdevanja gasom.

Srbija sa Bugarima, takođe, gradi interkonektor Dimitrovrad–Sofija, koji će se, takođe, povezati do tog grčkog LNG gasnog terminala.

Da li postoji alternativa za ruski gas

I Beograd i Budimpešta poručuju da su zainteresovani za sve druge izvore gasa, ali i upozoravaju da je teško obezbediti alternativu ruskom gasu. 

Bugarska, Srbija i Mađarska oslanjaju se na gasovod „Balkanski tok“,  kojim se doprema ruski gas iz „Tuskog toka“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će naša zemlja razgovarati sa „Gaspromom“ oko novog ugovora. 

„Za nas je važno i mi ćemo razgovarati sa Bugarskom. Ne mislim da se to dovodi u pitanje, a to je da Bugarska ne prekine rad gasovoda. Tranzitnu taksu svakako ćemo da platimo. Mi kažemo da hoćemo ruski gas iz „Turskog toka“, a vi nam propustite taj gas do našeg gasovoda i mi ćemo platiti tranzit“, ističe Vučić.

Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske kaže da ta zemlja znatan deo prirodnog gasa dobavlja preko Turske, Bugarske i Srbije. 

„Uprkos raznim dezinformacijama, gas tim tokom sa juga stiže neometano i u ugovorenim količinama“, objašnjava Sijarto. 

Nastavlja se isporuka ukrajinskim gasovodom

Tražnja za gasom raste, a postojeći kapaciteti u Evropi su mahom zakupljeni. 

I pored ratnih sukoba, „Gasprom“ saopštava da, u skladu za zahtevima, nastavlja isporuke ukrajinskim gasovodom.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti