Srbija pet puta povećala uzvoz energenata u roku od godinu dana

Foto-ilustracija: Pixabay

Srbija je u martu ove godine uvezla energente za čak 541 miliona evra, što je skoro pet puta više nego pre godinu dana, objavila je NBS.

Uvoz je povećan za 437,7 miliona evra u odnosu na mart prethodne godine, kada je uvoz energenata iznosio 103,7 miliona evra, navodi se u izveštaju Narodne banke Srbije (NBS).

Elektroprivreda Srbije je tokom aktuelne zimske sezone potrošila takođe oko 500 miliona evra za uvoz struje iz inostranstva a osnovni razlog za to su nedovoljna domaća proizvodnja uglja i havarije u Termoelektrani „Nikola Tesla“ koje su izazvale elektroenergetski kolaps u zemlji.

Prvi problem je taj što je velika suma novca potrošena za uvoz struje u zimskom periodu kada je ona najskuplja. Drugi je taj što je Elektroprivreda Srbije, da nije imala problem sa domaćom proizvodnjom, mogla da izvozi viškove struje i da dobro zaradi na njenoj prodaji.

Podsećamo da je EPS izgubio pola milijarde evra na uvoz struje, nedavno je izjavio Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije. Prema njegovim rečima, da bi mogao da uvozi nedostajuće količine struje, EPS je bio prinuđen da uzme kredit od 300 miliona evra i veliko je pitanje da li će preduzeće uspeti da vrati dug, pa će najverovatnije kredit biti vraćen iz državnog budžeta.

Struja se i dalje uvozi tako da će rashodi biti još veći.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti