Ko ima koristi od srpsko-slovenačke berze struje

Foto-ilustracija: Pixabay

Srbija i Slovenija osnivaju regionalnu berzu struje za centralnu i jugoistočnu Evropu. Sedišta berze su u Ljubljani i Beogradu, a Srbija već ima berzu struje, piše RTS.

Cena električne energije od letos beleži istorijske rekorde – od prvog aprila struja je poskupela za brojne evropske potrošače. Megavat sat je prošlog meseca dostizao i 240 evra.

Nova berza radiće pod imenom „Alpsko-jadransko dunavska berza električne energije“ skraćeno – „Adeks“. Ona je nastala povezivanjem srpske i slovenačke berze, a osnivači su preduzeća za prenos struje dve zemlje – „Elektromreža Srbije“ i slovenački opertor „Eles“.

Miloš Mladenović, direktor srpske berze struje „Sepeks“, rekao je za RTS da je to velika vest, pre svega, za stručnu javnost, za tržište električne energije u Srbiji, ali i za tržište električne energije u regionu jugoistočne i centralne Evrope.

„Sepeks je nastao kao avangarda u ovom regionu pre pet godina, ovo osnivanje prve regionalne berze je na neki način oživljavanje te ideje na osnovu koje je Sepeks nastao, nije nastao samo kao potreba našeg tržišta već kao ideja za uspostavljanje regionalnog spot tržišta eletrične energije“, kaže direktor srpske berze struje.

Prema njegovim rečima, Adeks će osnivanjem pružiti mogućnost učesnicima da imaju harmonizovanu trgovačku i kliring platoformu za regione centralne i jugoistočne Evrope, a sa druge strane predstavlja uzor i primer ostalim zemljama u regionu.

„Srbija jedina ima berzu električne energije. Sepeks je zaslužio relevantnu poziciju što dokazuje i ovo udruživanje. Ovom sinergijom i udruživanjem kapaciteta srpske i slovenačke berze prvi kratkoročni benefit će biti uspostavljen unutar dnevnog tržišta u Srbiji, to je nedostajući deo u toj ukupnoj slagalici srpskog tržišta električne energije“, kaže Mladenović.

Sa druge strane, ubrzaće proces integracija srpskog tržišta električne energije u jedinstveno evropsko tržište putem procesa spajanja tržišta.

Cena struje

Foto-ilustracija: Pixabay

Mladenović ukazuje da se cena struje stabilizovala na novom visokom nivu između 200 i 250 evra. Cena se neće vraćati na nivo pre krize, ne samo zbog rata u Ukrajini već i zbog drugih razloga.

„Cene u Evropi su na nivou preko 200 evra, u Srbiji je od početka godine prosečna cena na nivou od 232 evra po megavat-satu“, kaže Mladenović.

Prosečna cena prošle godine je bila na nivou 114 evra po megavat-satu.

Prema njegovim rečima, ove godine iz više razloga prosečna cena će biti na nivou iznad 200 evra po megavat-satu.

„Jedna od bitnih prednosti berze je da uvek imate energije. Ponude i tražnje uvek ima, kod nas je pristuno 25 najvećih evropskih učesnika na tržištu, tako da nema bojazni da će energije nedostajati“, zaključio je Mladenović.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti