Pametni strujomeri su neophodni za rad solarnih panela

Foto: Promo

Početkom marta “Elektrodistribucija Srbije” objavila je modele ugovora za prozjumere, odnosno kupce-proizvođače, čime su ispunjeni svi zakonski uslovi da zainteresovani građani i firme instaliraju solarne panele i time obezbede samostalno snabdevanje električnom energijom i smanje račune za struju.

Za korišćenje solarnih panela neophodni su i savremeni digitalni strujomeri jer omogućavaju dvosmerno merenje protoka električne energije. Domaći proizvođači pametnih brojila proizveli su specijalno dizajnirana rešenja za rad ovih izvora obnovljive energije

“U slučaju da postoji višak proizvedene struje, kupac-proizvođač ima mogućnost da je prenese u distributivni sistem, što je velika razlika u odnosu na tradicionalni sistem koji je podrazumevao samo potrošnju. S druge strane, u periodu kada vam nedostaje energija u domaćinstvu, možete je, kao i do sada, preuzeti iz mreže. Ovaj dvosmerni protok mere digitalna brojila. Praktično, pametni strujomeri beleže i količinu električne energije koju je domaćinstvo proizvelo i koja se  predaje u sistem. Ovo je veoma važno imajući u vidu da se na osnovu razlike predate i preuzete energije vrši presek stanja i obračun”, ističu domaći proizvođači pametnih brojila.

Uvođenje kategorije kupca-proizvođača je izuzetno važno za uključivanje građana, zajednice i privrednih subjekata u proizvodnju energije sa više aspekata. Imajući u vidu da Srbija ima preko 270 sunčanih dana u toku godine, solarni paneli predstavljaju investiciju koja se tokom njihovog radnog veka višestruko isplati. Velika prednost i motivišući faktor za građane Srbije da se odluče za instalaciju panela je da je danas, umesto oko 25 koraka koji su postojali ranije, neophodno svega nekoliko i procedura je veoma jednostavna.

“Zelena energetska tranzicija, kojoj svet danas ubrzano teži naročito u svetlu aktuelne krize energenata, se ne može realizovati bez učešća građana u proizvodnji i upravljanju potrošnjom. Integracijom obnovljivih izvora energije u domaćinstva svako od nas doprinosi zaštiti životne sredine i smanjenju zagađenja, ali i opštoj stabilnosti elektroenergetskog sistema”, zaključuju domaći proizvođači digitalnih brojila.

Izvor: MajoPublic

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti