Nova pravila – Ko će imati pravo na manje račune za struju i gas

Foto-ilustracija: Pixabay

Pripremljena je nova uredba o energetski ugroženom kupcu, čije donošenje se očekuje krajem prvog ili tokom drugog kvartala ove godine. Usvajanjem uredbe ugroženi građani Srbije dobijaće manje račune za struju i gas.

“Tom uredbom planira se povećanje broja energetski ugroženih kupaca kroz unapređenje kriterijuma, tako da će umesto sadašnjih oko 70.000 ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava, i na taj način će sniziti račune i za električnu i toplotnu energiju ili za gas”, rekao je Zoran Ilić,  pomoćnik ministarke rudarstva i energetike.

On je, gostujući na RTS-u, rekao da je Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu koja je pokazala da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca, kao i da nova uredba proširuje to pravo na korišćenje toplotne energije.

„Svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo bez obzira na materijalni status „Elektrodistribucija“ neće isključiti sa sistema”, objašnjava Ilić.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, predlogom uredbe definisana je granica prihoda do koje se može steći status energetski ugroženog kupca. Za domaćinstva sa jednim članom iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara. 

“Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju“, rekao je on.

Pomoćnik ministarke podsetio je da je Ministarstvo usvajanjem novih zakona građanima omogućilo da ostvare uštede u potrošnji energije dodelom subvencija za zamenu stolarije, izolacije i krovova, ali i postavljanjem solarnih panela koji će im omogućiti autonomnu proizvodnju električne i toplotne energije, veoma značajnih naročito u uslovima poput aktuelne energetske krize.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti