Skok cene nafte i gasa zbog ukrajinsko-ruske krize

Foto-ilustracija: Pixabay

Cene nafte i gasa na svetskom tržištu skočile su nakon ruskog priznanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Narodne Republike. Cena gasa u Evropi skočila je za više od 10 odsto, dok je cena nafte po barelu iznosi skoro 98 dolara, dostigla je sedmogodišnji maksimum, prenose svetski mediji.

Mnogi predsednici džava već su potpisali uredbe kojima se zabranjuju ulaganja, trgovina, finasiranje u trenutno ugroženim oblastima u Ukrajini. Rusiji su mnogu uveli sankcije, poput Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije, Velike Britanije, što u velikoj meri ima uticaj na rast cena nafte i gasa, jer je ova zemlja najveći svetski proizvođač prirodnog gasa i drugi najveći svetski izvoznik nafte.

Rusija će nastaviti da neprekidno isporučuje prirodni gas na svetska tržišta”, poručuje Vladimir Putin, ruski predsednik, prenosi Rojters.

Vladimir Zelenski, predsednik Ukrajine, pozvao je saveznike da uvedu sankcije Rusiji koje bi trebalo da uključuju prekid rada gasovoda “Severni tok 2”.

Iz Nemačke vrlo brzo stiže odgovor, kancelar Olaf Šolc, stavio je na čekanje sertifikaciju gasovoda “Severni tok 2”, napravljenog da doprema ruski gas u Nemačku, nakon što je Rusija zvanično priznala dva otcepljena regiona u istočnoj Ukrajini, prenosi RTS.

Projekat “Severni tok 2” je najveći energetski projekat u Evropi, napravljen tako da gas iz Rusije, preko Baltičkog mora, stiže do Nemačke. Od samog starta izgradnja gasovoda izaziva negodovanje većine članica Evropske unije, zato što povećava energetsku zavisnost Evrope od Rusije, a ujedno uskraćuje ukrajinske tranzitne takse.

Rusija je ubrzo odgovorila na trenutnu situaciju sa “Severnim tokom 2”, te Dmitrij Medvedev, potpredsednik Saveta Ruske Federacije poručuje da će uskoro u Evropi za 1.000 kubnih metara gasa biti potrebno 2.000 evra.

Vlada Republike Srbije, krajem prošle godine saopštila je da se cena struje i gasa za domaćinstva neće se menjati ni pod kojim uslovima, dok je za privredu cilj da se naprave dugoročni ugovori kojima će održati stabilnost i konkurentnost.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti