Prave struju bez direktne sunčeve svetlosti – novi solarni paneli od biootpada (VIDEO)

Foto: The James Dyson Foundation

Svet obnovljivih izvora energije postao je bogatiji za novu vrstu solarnih panela. Student elektrotehnike Karvi Eren Mejg sa Filipina izumeo je panele napravljene od biootopada i smole koji prikupljaju UV zrake čak i kada nema direktne sučneve svetlosti i konvertuju ih u električnu energiju.

Mejgu je sinula ideja kada je primetio da su njegove foto senzitivne naočare potamnele iako je bilo oblačno, a njegova baka, koja je često cedila ulja iz biljaka, inspirisala ga je da u igru uključi biootpad.

Dvadesetdevetogodišnjak je pronašao način kako da iz otpada od voća i povrća izoluje luminiscentne čestice koje upijaju UV zrake i pretvaraju ih u vidljivu svetlost. Ove čestice potom je pomešao sa smolom kako bi dobio panele različitih oblika i debljina.

On objašnjava da UV zraci dopiru do nas i kada smo u senci ili je oblačno jer se odbijaju o okolne predmete, što predstavlja ogroman potencijal za proizvodnju zelene energije u urbanim sredinama i tamo gde ugradnja standardnih solarnih panela nije moguća, piše Euronews.green.

Osim što predstavljaju inovativan način da se iskoristi otpad od hrane, Mejgovi paneli nude mogućnost izgradnje vertikalnih solarnih farmi, pa bismo uskoro mogli da imamo čitave nebodere obložene šarenim, prozirnim solarnim panelima.

Mladi inovator već se uverio u efikasnost ove tehnologije nakon što je jedan panel ugradio u prozor svoje sobe, a struja koju proizvodi dovoljna je da napuni dva mobilna telefona dnevno.

Mejg je za svoj patent, nazvan AuREUS, dobio prestižnu nagradu Džejms Dajson fondacije za održivost 2020. godine.  Uskoro namerava da pokrene start-ap za proizvodnju višenamenskih panela koji će moći da se koriste u zgradarstvu, autoindustrji i brodogradnji, a u planu mu je i proizvodnja UV senzitivne tkanine za pravljenje odeće koja će generisati struju.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti