Francuska – 100 GW solarne energije do 2050. godine

Foto-ilustracija: Pixabay

Prvi čovek Francuske ima jasan cilj, a to je da ova zemlja do 2050. godine postane ugljenično neutralna. Prema Emanuelu Makronu to se može ostvariti pomoću nuklearne energije i ubrzanim razvojem obnovljivih izvora energije.

Solarna i energija vetra na moru postaju uzdanice ove zemlje. U planu je izgradnja 5 GW solarnih elektrana godišnje, kao i 50 priobalnih vetroelektrana sa kombinovanim kapacitetom od najmanje 40 gigavata.

Kako je Makron rekao, a preneli svetski mediji, posebna pažnja biće posvećena solarnoj energiji i cilj je da se napravi ravnoteža između solarnih panela na krovovima i onima koji su postavljeni na zemlji.

Cilj je da se do 2050. godine iz solarne energije dobija 100 gigavata.

Za dobijanje neophodnih dozvola za gradnju solarne elektrane sada je potrebno pet godina, dok sam proces izgradnje traje nekoliko meseci, što prema Makronovom mišljenju, treba odmah menjati.

On je istakao da fabrike u Francuskoj što pre moraju da počnu da proizvodi solarne panele, kao i sve što je neophodno za izgradnju ovih elektrana.

Osim velikih ulaganja u obnovljive izvore energije, ova zemlja u velikoj meri će se oslanjati i na nuklearnu energiju. U planu je izgradnja nekoliko nuklearnih reaktora, što i nije dočekano sa oduševljenjem.

Prvi novi reaktor u rad bi trebalo da bude pušten do 2035. godine.

Da li će Francuska uspeti u tome da do 2050. godine dostigne nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte, ostaje nam da vidimo.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti