Francuska „osuđena“ zbog neuspeha u rešavanju klimatske krize

Foto-ilustracija: Pixabay

Pariski sud osudio je Francusku zbog neuspeha u rešavanju klimatske krize i neispunjenog obećanja da će se boriti protiv emisija štetnih gasova.

Tužbu su pokrenule četiri francuske ekološke grupe, među kojima je i francuski Grinpis (Greenpeace), nakon što je zajedničku peticiju ovih grupa potpisalo više od dva miliona ljudi.

Žan-Fransoa Žulijard, direktor francuskog „Grinpisa“,  izjavio je da je ovo istorijska pobeda za klimatsku pravdu.

„Ova odluka bi trebala da inspiriše ljude širom sveta da na svojim sudovima traže odgovornost svojih vlada za klimatske promene“ , rekao je on.

Sudije su ispitale da li postoji uzročno-posledična veza između ekološke štete i različitih kršenja mera za koja se tereti država u borbi protiv klimatskih promena. Sud je doneo odluku da država treba da snosi odgovornost za deo štete ukoliko ne ispuni svoje obaveze i smanji emisiju gasova staklene bašte.

Sud je rekao da bi naknadu štete trebalo izvršiti „u naturi“, a naknadu štete „samo ako je naneta šteta nepopravljiva“.

U naredna dva meseca sudije će da odluče koje dalje mere će država morati da preduzme u cilju nastavka brige o zaštiti klime.

Interesantno je da će svako od četiri udruženja dobiti po jedan evro „kao naknadu za njihovu nematerijalnu štetu“.

Očekuje se da, do kraja veka, temperatura na planeti bude viša za 2,7 stepeni Celzijusa (Climate Action Tracker), zbog čega se očekuju još ekstremnije vremenske prilike poput vrućina, rasta nivoa mora, suša i velikih količina padavina.

Globalne prosečne temperature nastavile su da rastu iz godine u godinu – poslednjih šest bilo je najtoplijih od kada se meri temperatura, pa tako 2020. godina stoji „rame uz rame“ sa 2016. godinom i deli titulu najtoplije godine u istoriji.

Ekološke organizacije su prvo uložile žalbu decembra 2018. godine, a kada nisu dobile adekvatan odgovor pokrenule su i sudski postupak marta 2019. godine.

Prema Pariskom sporazumu, koji je potpisan pre pet godina, cilj je ograničenje globalnog zagrevanja, pa se tako francuska vlada obavezala da će smanjiti emisiju gasova staklene bašte za čak 40 odsto do 2030. godine i da će postići nultu emisiju ugljenika do 2050. godine.

Kako su se sud i organizacije složile, Francuska nije preduzela dovoljno efektne mere da bi se ovaj cilj postigao do ugovorenog datuma.

Država se brani time da ne može ona biti odgovorna za klimatske promene kada nije odgovorna za sve globalne emisije i  traži da sud odbaci bilo kakav zahtev za odštetu.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti