Francuska firma proizvodi maske za lice od konoplje

U fabrici „Geochanvre“ u ruralnoj Francuskoj, laser preseca platno konoplje na proizvodnoj liniji za, kako kaže proizvođač, prve evropske kompostirajuće maske za lice.

Firma Geochanvre proizvela je maske od konoplje kao jedinstveno rešenje u „ratu“ protiv gomilanja platičnog otpada koji se gomila tokom pandemije koronavirusa. Svakodnevno smo svedoci kako se maske za jednokratnu upotrebu bacaju i na taj način se stvara otpad kojem za koji su potrebni vekovi da bi se razgradili, a do tada će zagađivati našu okolinu, mora i okeane.
„Greh je dovoliti dalju upotrebu polietilenskih proizvoda koji se šalju u sve krajeve sveta. Koristite lokalni poljoprivredni materijal“, jasan je Frederik Ror, predsednik i osnivač kompanije „Geochanvre“.

„Maske od konoplje su prirodni proizvod i vratiće se direktno u zemlju“.

Obloga maske uključuje mešavinu kukuruza za veću udobnost, a elastična traka se može reciklirati.

Bale vlakana od konoplje prolaze kroz kompresore i valjak pre nego što na kraju izađu u obliku tvrdo upakovanih ravnih listova  spremnih za ručno rezanje i oblikovanje.

Kupci, uglavnom iz Evrope i Kanade, su od marta do sada ukupno naručili 1.5 miliona maski.

Prema studiji iz časopisa „Environmental Science and Technology“ procenjuje se da se širom sveta svakog meseca koristi 129 milijardi maski za lice i 65 milijardi rukavica.

Većina zaštitne opreme za jednokratnu upotrebu napravljena je od plastike, uključujući polipropilen, polietilen i vinil.

Plastične maske za jednokratnu upotrebu koje najčešće završe u okeanima mogle bi da potraju i do 450 godina pre nego što se razgrade, tvrde u „Free Vaste Free Ocean“ organizaciji.

Biorazgradive i kompostirajuće maske za lice su napravljene od materijala poput konoplje ili drvenih vlakana, a proizvode se ili razvijaju širom sveta.

Konoplja je biljka koja nakon obrade i proizvodnje daje izuzetno zahvalan prirodni materijal sa mnoštvom benefitima: prijatan za nošenje, mek na dodir, omogućava koži da diše, upijaju vlagu i štite telo od UV zračenja. Koristi se u proizvodnji pantalona, bluza, košulja, obuće, torbi.

Ova biljka se uzgaja širom sveta, a ima višestruku primenu od prehrane do građevinskog materijala – ne zahteva specifične metode uzgajanja, niti agresivno hemijsko tretiranje, pa se često naziva i “zelena biljka”.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti