Požar na deponiji u Staroj Pazovi

Foto: Energetski portal

Sinoć je na centralnoj deponiji u Staroj Pazovi izbio požar koji je u toku večeri lokalizovan.

Vatra i dim mogi su se videti kako iz Stare Pazove tako i sa auto-puta koji je u neposrednoj blizini deponije.

Na gašenju požara učestvovala je vatrogasna brigada iz Stare Pazove uz pomoć mehanizacije i ljudstva JKP „Čistoća“.

Stanovnici Stare Pazove i danas osećaju prisustvo dima u vazduhu, a uzrok požara ostaje i dalje nepoznat – dalja istraga će dati odgovore zbog čega je i kako došlo do razbuktavanja vatre na deponiji.

Požari na deponijama u Srbiji imaju velike posledice na životnu sredinu i zdravlje stanovništva, upozoravaju stručnjaci. Otrovi sa deponija mogu dospeti u podzemne vode, a štetni efekti se javljaju sa godinama zakašnjenja. Lokalne samouprave obavezne da proveravaju kvalitet vazduha kako bi se znao nivo zagađujućih materija.

Sagorevanjem raznog otpadnog materijala, a naročito plastike, koji se nalaze na smetlištima, mogu nastati kancerogene materije opasne za ljudsko zdravlje i životnu sredinu, upozoravaju stručnjaci.

„Na deponijama može biti različitih vrsta otpada, medicinskog i komunalnog“ dodala je Gorjanović i napomenula da mnogi od produkata sagorevanja mogu izazvati kumulativna dejstva što utiče i na biljke i oranice“ objašnjava doktor biohemije Stanislava Gorjanović.

Gorjanovićeva je ukazala da „vrlo lako može da se desi da se na našem stolu, za jelo nađe nešto otrovno baš kao posledica štetnih materija u vazduhu„.

Izvor: RTV Stara PazovaRTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti