GSK i Sanofi započinju testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima

Foto-ilustracija: Pixabay

GSK i Sanofi, koji su među najvećim proizvođačima vakcina, trebalo bi da započnu testiranje svoje vakcine protiv koronavirusa na ljudima u SAD-u, nakon obećavajućih rezultata u ranim fazama istraživanja, piše britanski Gardijan.

Ova dva poizvođača započela su saradnju u aprilu ove godine, kako bi zajedničkim trudom proizveli što efikasniju vakcinu.

Vakcina kombinuje postojeću tehnologiju koju Sanofi koristi za pravljenje vakcine protiv gripa, zajedno sa dodatkom iz GSK, poznatim kao „adjuvant“ ili pomoćno sredstvo, koje može da se meša s vakcinom da bi izazvalo jaču imunološku reakciju.

Kompanije su saopštile da je kliničko ispitivanje, koje uključuje 440 zdravih odraslih osoba u SAD, osmišljeno da proceni sigurnost, podnošljivost i imunološki odgovor vakcine, i nada se da će prvi rezultati biti dobijeni početkom decembra 2020. godine.

Ispitivanje faze 3 moglo bi početi pre kraja godine, što bi podrazumevalo davanje vakcine hiljadama ljudi, a ukoliko to uspešno prođe, GSK i Sanofi tražiće regulatorno odobrenje u prvoj polovini 2021. godine.

Zajedno, dve farmaceutske kompanije imaju najveće kapacitete za proizvodnju vakcina, a plan im je da do 2021. godine imaju milijardu doza.

U julu je ovaj dvojac najavio planove da saradjuje sa američkom vladom za proizvodnju 100 miliona doza vakcina, uz opciju da vlada nabavi do 500 miliona dodatnih doza u budućnosti.

Takođe je britanskoj vladi obećano 60 miliona doza.

Drugi veliki britanski proizvođač lekova, AstraZeneca, koji razvija sopstvenu vakcinu sa istraživačima sa Oksfordskog univerziteta, započeo je ispitivanja u kasnoj fazi lečenja u SAD-u, gde planira da je testira na 30.000 odraslih ljudi.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti