Nemačka prikupila 6,5 milijardi evra od prve zelene obveznice

Foto-ilustracija: Unsplash/Adeolu Eletu

Prva nemačka zelena obveznica naišla je na dobru tražnju investitora i nova emisija planirana je do kraja godine. Nemačka finansijska agencija je saopštila da je od desetogodišnje obveznice prikupljeno 6,5 milijardi evra nakon što su investitori pokazali interesovanje za više od 33 milijarde.

Zamenik nemačkog ministra finansija Jerg Kukis (Joerg Kukies) rekao je 2. septembra za Rojters da je emisijom prvih državnih zelenih obveznica napravljen važan korak prema značajno ojačanoj ulozi Nemačke kao lokacije za održivo finansiranje.

Zelene obveznice su „tvin obveznice“, emitovane uz konvencionalne državne obveznice sa sličnim rokom dospeća i stopom povraćaja. Te vrednosne hartije imaju jedistvenu osobinu da investitori mogu da ih zamene za druge, identične konvencionalne obveznice.

Analitičar Mudisa Metju Kučijak (Matthew Kućtyak) rekao je da je takav pristup „inovativan“ i da „može da pomogne da se ublaže bojazni investitora oko likvidnosti zelenih obveznica“.

Nemačka želi da postane ključni igrač u ekološkom finansiranju. Ta zemlja je 2019. najavila zelene obveznice za drugu polovinu 2020, u sklopu borbe protiv promena klime.

Berlin planira da do 2023. potroši 54 milijarde evra u okviru klimatskog paketa koji uključuje uvođenje poreza na ugljenik kako bi se do 2030. emisija gasova sa efektima staklene bašte smanjila za 55 odsto u odnosu na nivo iz 1990.

„Nemačka se sprema za sveobuhvatne strukurne promene na putu do održive ekonomije koja ne utiče nepovoljno na klimu“, saopšteno je iz Agencije. „To neće doprineti samo borbi protiv klimatskih promena i zaštiti životne sredine, već će i povećati ukupnu inovativnu snagu i konkurentnost zemlje“, dodaje se.

Upućeni kažu da je odluka Nemačke da ponudi različite rokove dospeća dobra i da će doprineti da banke budu aktivnije na tržištu zelenih obveznica.

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska centralna banka nedavno je otvorila mogućnost da svoj program kupovine obveznica koristi za postizanje zelenih ciljeva.

Prethodni emitenti zelenih obveznica u zoni evra, poput francuskih ili holandskih, bili su fokusirani na prodaju jedne dugoročne hartije na oko 20 godina i njeno povečanje tokom godina.

Zelene nemačke obveznice nose prinos od -0,463 odsto ili premiju od jedan bazni poen u odnosu na konvencionalne.

Nemačka se nada da će u 2020, uz drugu planiranu emisiju, prikupiti 11 milijardi evra od zelenih obveznica.

Francuska je, kako se navodi, u poslednje tri godine emitovala zelene obveznice u vrednosti od oko 27 milijardi evra.

Inače, na sekundarnom tržištu je prinos na nemačke obveznice pao na najniži nivo za više od nedelju dana od -0,48 odsto nakon najvećeg pada na dnevnom nivou od početka juna.

Izvor: Euractiv.rs/Beta

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti