Amazonija opet gori – a požari pored prirode narušavaju i zdravlje obolelih od koronavirusa

Foto-ilustracija: Unsplash (Meritt Thomas)

U poređenju sa istim mesecom u godini ranije, broj požara u delovima Amazonije koji pripadaju Brazilu se tokom juna povećao za 20 odsto – sa 1.880 požara u 2019. na 2.248 u 2020. godini. Prema podacima Nacionalnog instituta za istraživanje svemira, ovo je trinaestogodišnji rekord.

U toku jednog junskog dana zabeleženo je u proseku 75 požara.

Iako su prošlog avgusta satelitski snimci pokazivali i do 1.000 požara dnevno, odnosno 30.901 mesečno, to je bio vrhunac plamenih stihija na tom području. S obzirom na to da je jun tek početak sušne sezone, stručnjaci se plaše da će obim uništavanja Amazonije u predstojećem periodu nadmašiti prošlogodišnju štetu.

Vatra tokom jula, avgusta i septembra obično postaje još razornija.

Brazilci su odlučni da ne smeju da dozvole da se ponovi scenario iz 2019. godine kada su se požari u amazonskoj prašumi utrostručili u odnosu na godinu pre i kada su, zbog tih dešavanja, oči čitave planete bile uprte u njih. Propisi vezani za poljoprivredu i zaštitu životne sredine koje je doneo predsednik Žair Bolsonaro smatraju se jednim od uzročnika nestajanja vrednih prirodnih resursa.

Aktivisti veruju da je trenutna pandemija dodatno produbila problem zato što smatraju da je nadzor nad aktivnostima šumokradica i poljoprivrednika slabiji. Upravo se njima pripisuje krivica za rasprostranjenost požara u Amazoniji, zato što ih namerno podmeću kako bi brzo očistili zemljište.

Brazil, posle Sjedinjenih Američkih Država, ima najveći broj smrtnih slučajeva povezanih sa koronavirusom. Postoji zabrinutost da bi količine dima mogle da imaju negativan uticaj na obolele pacijente.

Pored tri miliona vrsta biljnog i životinjskog sveta, amazonsku prašumu naseljava i milion domorodaca. Proteže se kroz Južnu Ameriku i značajno je skladište ugljenika. Čak 60 teritorije Amazonije pripada Brazilu.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti