Bečki risevi dobili podmladak

Foto: Norbert Potensky

Evroazijski risevi u zoološkom vrtu Šunbrun su krajem maja dobili potomstvo. Majka je svoje mladunče u ranim sedmicama odgajala potpuno skriveno od javnosti, a u poslednjih par dana mali ris je postao vidljiv i spreman za istraživanje okoline.

Mladunče risa pri rođenju teži oko 300 grama i u prvih par sedmica je potpuno slepo. Mali ris za sada mnogo spava i obično je najaktivniji navečer. Kako bi njegovo odrastanje proteklo neometano, osoblje zoološkog vrta Šunbrun ga za sada posmatra samo iz daljine, tako da njegov pol još nikome nije poznat. Četiri meseca će se mladunče hraniti majčinim mlekom, a ubrzo će početi da isprobava i meso. Kao najveća mačka u Evropi, ris može izrasti do 1,30 m dužine tela uz dodatak repa od 11 do 25 cm i visinu ramena od 65 cm.

Trenutno u Austriji postoji samo 39 ovih velikih mačaka koje žive u divljini i razmnožavaju se. Od ukupno četiri vrste risa na svetu, u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji je kao i u Austriji prisutan evroazijski ris (lat. Lynx, lynx). U našoj regiji živi manje od 200 jedinki, od kojih oko 40 čine balkanski risevi, jedina preživela skupina ove podvrste evroazijskog risa.

Izvor: Eurocomm-PR Sarajevo

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti