Francuska pretvara Jelisejska polja u izvanrednu baštu

Foto-ilustracija: Pixabay

Francuska je predstavila plan transformacije Jelisejskih polja u Parizu kroz projekat vredan 250 miliona evra. Projekat bi trebalo da bude realizovan do 2024. godine kada će Pariz biti domaćin Olimpijskih igara.

Avenija Jelisejskih polja (Avenue des Champs-Élysées), najprestižnija i najšira avenija u Parizu, dugačka je dva kilometra i nalazi se u 8. arondismanu u severozapadnom Parizu. Prostire se od Trga Konkord na istoku do Trga Šarla de Gola na zapadu, gde se ujedno nalazi i Trijumfalna kapija.

Gradske vlasti najavile su da će na Jelisejskim poljima biti preuređen Trg Konkord uoči Olimpijade u Parizu 2024. godine, a da će zatim cela avenija biti pretvorena u „izvanrednu baštu„.

Prema projektu, prostor za automobile će biti prepolovljen, a pešačke staze sa drvoredima prostiraće se na 1,9 kilometara.

Foto-ilustracija: Pixabay

Odbor Jelisejskih polja ocenio je da je odluka grada Pariza konkretizacija projekta koji je u leto 2018. godine pokrenulo to udruženje koje okuplja kulturne i ekonomske aktere čuvene pariske avenije.

Misiju o budućem izgledu avenije odbor je poverio agenciji PCA-Stream, a projekat je predstavila gradonačelnica An Idalgo u februaru 2019. godine.

U odlučivanje je bio uključen i veliki broj građana Pariza – skoro 100.000 stanovnika arondismana kojem pripadaju Jelisejska polja, uz podršku Make.org.

Projekat je aktuelan, budući da je epidemija koronavirusa stvorila veću potrebu za prirodom među urbanim stanovništvom, prenose francuski mediji koji su objavili obrazloženje projekta.

Izvor: Beta/EurActiv

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti