Olakšana predaja biootpada za građane Pariza

Foto ilustracija: Pixabay

Biootpad je vrlo koristan, a njegovo prikupljanje je u Francuskoj metropoli od 7. septembra znatno pojednostavljeno. Bez postavljanja dodatnih posuda na javnim površinama, građani Pariza prikupljeni biootpad sada mogu da predaju na najbližoj gradskoj pijaci. Pariz je pokrenuo ovaj način prikupljanja biootpada sa ciljem smanjenja količine otpada i zaštite okoline, kao i potrošnje goriva i emisija vozila komunalnih službi, a građani koji žele da učestvuju u novom načinu odvojenog prikupljanja ove vrste otpada mogu se prijaviti preko internet stranica gradske uprave.

Za početak će se sakupljanje otpada od hrane odvijati na nekoliko gradskih pijaca u šest pariskih arondismana, a s vremenom će se proširiti na veći deo grada. Posebno prikupljanje biootpada omogućava njegovo korišćenje za proizvodnju bioplina za potrebe gradskog prevoza i đubriva za lokalne poljoprivrednike, a novi način prikupljanja predstavlja konkretan i lak način svakodnevnog delovanja u borbi za zaštitu okoline kojim se sprečava rasipanje prirodnih resursa.

Od 7. septembra prikupljanje biootpada za građane Pariza biće tako znatno lakše jer će moći da ga uz dokaz o prebivalištu i ispunjenog obrasca, odlažu u posebnim prostorijama na gradskim pijacama. Takođe, građani koji se prijave za ovakav način prikupljanja biootpada dobiće na korišćenje malu posudu za kuću, dve rolne sa po 30 kompost vrećica, kao i brošuru sa informacijama koja će im pomagati u svakodnevnom razvrstavanju komunalnog otpada. U ove posude i vrećice moguće je odlaganje isključivo ostatke hrane, biljnog i životinjskog porekla (kore, kosti, ostaci mesa, ljuske i sl.), vrećice čaja i kafe, kao i papirne maramice i ubruse, kao i kartonske kutije za jaja.

Podsetimo, Pariz je sa prikupljanjem biootpada iz domaćinstava počeo početkom 2017. godine kada se organizovala besplatna podela posuda za biootpad. Tadašnja kampanja odvijala se u skladu sa podsticajem urbanog kompostiranja koji je deo Plana kompostiranja u Parizu za razdoblje 2016.-2020. Gradska uprava Pariza je 2015. godine uspostavila prikupljanje otpada od hrane na ukupno 55 otvorenih i 8 natkrivenih pijaca, u 95 gradskih restorana, kao i u 75 škola u kojima su se deca edukovala o odvojenom prikupljanju otpada.

Izvor: Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti