Eko toplane: Priprema kućnih instalacija za predstojeću sezonu

Foto-ilustracija: Pixabay

Eko toplane u Banjaluci još jednom podsećaju korisnike sistema daljinskog grejanja da pripreme unutrašnje i zajedničke unutrašnje instalacije pre punjenja kućnih instalacija pre nadolazeće sezone grejanja, s ciljem bolje i nesmetane isporuke toplotne energije.

Eko toplana podseća korisnike da je prema Odluci o opštim uslovima za proizvodnju, distribuciju i upotrebu toplotne energije, održavanje unutrašnjih i zajedničkih unutrašnjih instalacija odgovornost svakog korisnika, odnosno zajednice vlasnika stanova.

– S obzirom na to da je jedan od najčešćih problema pojava vazduha u radijatorima, što narušava kvalitet grejanja, ukoliko se korisnici tokom sezone suoče sa ovim problemom, stare i dotrajale vazdušne ventile trebalo bi da zamene novim pre početka grejne sezone. Ovo je minimalna investicija, kojom se postiže bolji kvalitet grejanja, jer odzračivanje u slučaju potrebe oslobađa nagomilani vazduh i omogućava nesmetanu cirkulaciju kroz radijatore – navodi Eko toplana.

Kada je reč o sistemima na kojima postoje centralni otvori na cevovodu i automatski otvori na vertikali, za njih su odgovorne zajednice vlasnika stanova, dok su za ventilatore zaduženi sami korisnici na radijatorima, prenosi rtrs.

Akumulacija vazduha u grejnim telima najčešće se javlja kod korisnika na višim spratovima, dok potrošači na nižim spratovima imaju češći problem sa sakupljanjem mulja u radijatorima, što takođe remeti redovno snabdevanje toplotom i narušava kvalitet grejanja, objasnili su iz Eko grejanja.

Korisnici starijih zgrada u kojima su instalacije i stare i dotrajale treba da obrate posebnu pažnju na funkcionalnost unutrašnjih instalacija.

Pored toga, potrošači koji su prošle sezone imali problema sa unutrašnjim instalacijama, što je prouzrokovalo lošiji kvalitet grejanja, trebalo bi da angažuju ovlašćenu kompaniju za održavanje instalacija da otklone kvar, kako bi bili spremni za ulazak u grejnu sezonu.

Izvor: energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti