U više opština na jugu vanredna situacija zbog poplava, oko 10.000 domaćinstava bez struje

Foto-ilustracija: Unsplash (Nazrin B Va)

Vanredna odbrana od poplava na snazi je u Vlasotincu, Leskovcu, Doljevcu, Bojniku, Vladičinom Hanu, Gadžinom Hanu, Nišu i Dimitrovgradu, a prema podacima nadležnih danas je situacija mirnija, jer nema padavina. Obilne kiše zamutile su izvorišta, meštani Vlasotinca su drugi dan bez vode, a bez struje je više od 10.000 domaćinstava.

Trenutno je najteža situacija u Crvenoj reci kod Bele Palanke, celo selo je pod vodom, a od jutros se evakuišu ljudi i životnje.

Kako prenose Južne vesti, zbog trenutne situacija na jugu Srbije, stanovništvo i životinje su evakuisani, voda se ispumpava iz kuća. 

Vojska pomaže ugroženima pored reke Jablanice, dok u Bogojevcu saniraju probleme koji su nastali usled izlivanja Tulovske reke, prenosi RTS.

Proglašena je vanredna odbrana od poplava kod mosta u selu Zlatokopu kod Vranja, zbog porasta vodostaja Južne Morave i probijanja dela bedema. 

Povlači se voda u reke koje su se juče izlile na teritoriji Bujanovca i Preševa, situacija se stabilizuje i u Vladičinom Hanu, dok je situacija u centralnom delu Kosova i Metohije i dalje kritična. Voda se ne povlači iz poplavljenih domaćinstava, u povratničkim selima između Kline i Istoka poplavljene su njive i oranice.

Vlada Plemić iz Sektora za vanredne situacije je u Dnevniku RTS-a rekao da se situacija sa poplavama na jugu Srbije normalizuje.

„Prestala je kiša da pada, što je najbitnije. Reke se polako povlače u svoje vodotoke. Mi smo najveći problem imali sa bujičnim potocima i to su potoci koji ni na karti nisu postojali i oni su se usled velikih padavina aktivirali i popunili sve depresije i mesta koja su odavno postojala kao opasnost“, objašnjava Plemić.

Kako je naveo oko 10.680 domaćinstava je bez struje i da Elektrodistribucija ulaže nadljudske napore da reši probleme.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da su pripadnici Sektora za vanredne situacije, zajedno sa specijalističkim timovima sa spasavanje i rad na vodi, evakuisali 67 osoba iz objekata koji su poplavljeni izlivanjem bujičnih potoka.

Evakuisane su 32 osobe iz Doljevca, deset iz Bele Palanke, osam iz Bujanovca, šest iz Bojnika, četiri iz mesta Zlatokop kod Vranja, tri iz Pirota, dve iz Leskovca, jedna iz Dimitrovgrada i jedna iz Donje Trnave kod Niša.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti