Danska odobrila izgradnju prvog energetskog ostrva na svetu

Prvo veštačko ostrvo na svetu biće izgrađeno u Severnom moru. Danska je odobrila plan za izgradnju ovog energetskog ostrva koje će se nalaziti na 80 kilometara od zapadne obale.

Prema planovima ostrvo će se prostirati na 120.000 kvadratnih metara i u prvoj fazi zelenom električnom energijom snabdevaće 3 miliona evropskih domaćinstava. Biće povezano sa stotinu priobalnih vetroturbina i imaće početni kapacitet od 3 gigavata, očekuje se da u funkciji bude do 2033. godine. 

Kako se navodi na sajtu Ministarstva energetike Danske, ovo je značajan korak u zelenoj tranziciji i jedan je od glavnih vladinih projekata. Kada u potpunosti bude implementiran moći će da pokrije potrošnju 10 miliona domaćinstava. 

Ubrzanje ovog projekta došlo je nakon što je Evropska unija predstavila planove za transformiranje elektroenergetskog sistema

“Ovo je zaista sjajan trenutak za Dansku i za globalnu zelenu tranziciju. Ovom odlukom započinje nova era proizvodnje održive energije. Energetsko čvorište u Severnom moru biće najveći građevinski projekat u istoriji Danske. Ostrvo će u velikoj meri pomoći da se ostvari veliki potencijal evropskog priobalnog vetra”, rekao je Dan Jorgensen, ministar energetike. 

Za izgradnju energetskog ostrva biće potrebno oko 210 milijardi danskih kruna (33,9 milijardi dolara) i ceo ovaj projekat za Dansku je važan zbog njihove odluke da do 2030. godine za 70 odsto smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Kako predviđaju, veštačko ostrvo će dati dobar osnov za proširenje projekta, dok je dugoročna ambicija da zelenu energiju, koja bude skladištena na ostvru, podmorskim kablovima šalju u Dansku i susedne zemlje.

Kako je rečeno, država će biti većinski vlasnik ostrva, dok će privatne kompanije moći da ulažu u izgradnju.

Danska planira izgradnju još jednog ostrva u Baltičkom moru koje bi moglo da ima konekciju sa Poljskom.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti