Više čiste energije, niži računi: Danska gradi vetropark koji će napajati 800 hiljada domova

Danska je sedamdesetih godina prošlog veka bila jedna od predvodnica prodiranja energije vetra u komercijalnu upotrebu. Vetroelektrane su tokom 2017. godine obezbedile 43,4 odsto ukupne potrošnje struje u ovoj skandinavskoj zemlji. Danska vlada je 2012. usvojila plan prema kojem udeo obnovljivih izvora u energetskoj proizvodnji treba da poraste na 50 odsto do 2020, a zatim na 84 odsto do 2035.  Za ostvarivanje ovog cilja, Danci će da dobiju novog saborca – vetropark na moru snage 800 MW.

Foto-ilustracija: Unsplash (Nicholas Doherty)

Ministar za energetiku, komunalije i klimu Lars Lileholt je pohvalio projekat, opisavši ga kao veliki iskorak Danske ka ugljenično neutralnoj budućnosti. „Ovo će da bude naša najveća vetroelektrana na moru za sada i značajno će da doprinese lokalnom razvoju i zelenoj tranziciji“, istakao je Lileholt.

Vetrenjače će nići u Severnom moru na oko 20 kilometara udaljenosti od obala grada Rinkobinga, na zapadu Jilanda. Lokacija je izabrana zato što baš na 20 kilometara od kopna Danci mogu da dobiju najviše čiste energije za uloženi novac.

Priključenje vetroparka pod nazivom Tor na dansku energetsku mrežu se očekuje između 2024. i 2027. godine.

Pretpostavlja se da će samo tokom faze izgradnje projekta da bude otvoreno više od 8 hiljada radnih mesta. Ogromna vetroelektrana Tor proizvodiće električnu energiju dovoljnu za oko 800 hiljada domaćinstava.

Vlada se nada da će u periodu od 2019. do 2025. srezati poreze za električnu energiju za više od 3 i po puta. Ukoliko se njihove težnje ostvare, prosečna danska porodica će na godišnjem nivou da uštedi oko 200 evra (oko 1500 danskih kruna).

Udeo zelene energije u energetskom miksu će porasti, a računi za struju će opasti. Danska je primer da je i ovo izvodljivo.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti