Kragujevac – Stigli prvi kotlovi u “Energetiku”

Foto: Grad Kragujevac

U “Energetiku” u Kragujevcu stigla su prva dva kotla na gas, uskoro stižu još tri. Radi se o najvećim kotlovima koji se proizvode u savremenoj industrijskoj praksi renomiranog nemačkog proizvođača Visman (Viessmann).

“Ako gledamo sa ekološkog aspekta ovo je istorijski momenat za Kragujevac. Kotlovi su materijalizacija svega onoga o čemu smo do sada razgovarali i što je trebalo promeniti u sistemu daljinskog grejanja”, istakao je Nikola Dašić, gradonačelnik Kragujevca, navodi se u saopštenju.

Kada budu isporučena još tri kotla, što bi trebali da bude krajem meseca, počinje njihova montaža.

“Ovo je poslednja sezona grejanja na ugalj u Kragujevcu tokom koje je vazduh veoma zagađen”, poručio je gradonačelnik Dašić i istakao da najveću zahvalnost duguju Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Republike Srbije i zahvaljujući  podršci i velikoj i značajnoj investiciji koja će, pored kvalitetnijeg grejanja, Kragujevčanima obezbediti čistiji vazduh.

Prema rečima direktora “Energetike”, dr Andreje Ilića, kotlarnica je koncipirana i projektovana po najsavremenijoj tehnologiji. 

“Stigao je veliki deo opreme vrednosti oko četiri miliona evra. Isporučeni su ventilatori svežeg vazduha, izmenjivači toplote, gorionici za nove kotlove. Za zamenu glavnog toplovoda ka gradu stiglo je 3,6 kilometara predizolovanih cevi i cevnih elemenata”, objašnjava Ilić.

Kako se dalje navodi, na već pripremljeni plato postavlja se dizalica nosivosti 500 tona, skida se deo krova na fabrici i kotlovi se postavljaju na noseću čeličnu konstrukciju. Nakon postavljanja kotlova na ležišta sledi njihova montaža, opremanje i formiranje svih cevnih elemenata.

“Pre početka nove grejne sezone biće izvršene sve potrebne probe, a kada vremenski uslovi budu pogodini dokazuju se parametri. Za Kragujevčane ovo je rešenje višedecenijskog problema jer toplana više neće zagađivati vazduh, a s druge strane dobiće savremeno, pouzdanije, sigurnije i kvalitetnije daljinsko grejanje”, objašnjava Ilić.

Modernizovan sistem daljinskog grejanja na gas, višestruko će smanjiti zagađenje životne sredine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti