Kragujevac u prvoj fazi projekta izgradnje kanalizacione mreže

Foto: Grad Beograd

Potpisivanjem ugovora sa predstavnicima 14 gradova i opština zvanično je započela realizacija najvećeg projekta rekonstrukcije i izgradnje komunalne infrastrukture „Čista Srbija”, a prva faza izgradnje kanalizacione mreže obuhvata i Kragujevac, navodi se na sajtu grada.

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, aneksom je u Kragujevcu utvrđena izgradnja prvih 40 kilometara kanalizacione mreže od preko 350 kilometara koliko je predviđeno, a početak radova očekuje se za mesec do dva.

Ugovore su potpisali i kineska kompanija CRBC i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a njihova vrednost iznosi 336 miliona evra i obuhvata radove na izgradnji 26 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i 700 kilometara potpuno nove kanalizacione mreže.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, rekao je da se kreće od lokalnih samouprava koje su prve uspele da urade projekte, te da je u planu da se u narednih pet godina izgradi komunalna infrastruktura u preko 80 odsto lokalnih samouprava.

“Žеlimo da invеstiramo u komunalnu infrastrukturu i postrojеnja za prеradu otpadnih voda i timе našu zеmlju učinimo značajno čistijom za budućе gеnеracijе”, istakao je Momirović i dodao da je rok da se ceo projekat završi pet godina, a po lokalnoj samoupravi 36 meseci.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti