Za poboljšanje kvaliteta vazduha u Kragujevcu 18 miliona evra

Foto: Vlada Republike Srbije

Za zamenu kotlova na ugalj u Kragujevcu obezbeđeno je 18 miliona evra. Ministar finansija Siniša Mali, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i direktor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Zapadni Balkan Mateo Kolonđeli potpisali su finansijski ugovor za realizaciju ovog projekta, koji će značajno poboljšati kvalitet vazduha u tom gradu.

Prema rečima ministra finansija potpisan veoma važan ugovor za ekologiju. On je dodao da će potpisani sporazum obezbediti neophodna sredstva i da će u najkraćem mogućem roku biti raspisan tender za izvođače radova da bi se zameneli svi stari kotlovi na ugalj novima na prirodni gas u sistemu daljinskog upravljanja grejanjem.

“U rebalansu budžeta povećali smo ukupna izdvajanja za ekologiju za 16 milijardi dinara. Ukupna izdvajanja po rebalansu iz aprila ove godine su sada 24 milijarde dinara. Dakle, nikada veća sredstva za izgradnju kanalizacionih sistema, novih fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i projekata poput ovog u Kragujevcu”, rekao je Mali.

Ministar je istakao i da će Srbija izaći na međunarodno finansijsko tržište sa emisijom zelenih obveznica.

“Želimo da konkurišemo na međunarodnom tržištu sa projektima koji se odnose na zaštitu životne sredine. Očekujem veliki uspeh, a i to će biti još jedna potvrda posvećenosti zemlje za očuvanje i unapređenje životne sredine”, napomenuo je Mali, navodi se u saopštenju.

Vujović je rekla da će, zahvaljujući ovom projektu, biti zamenjeni kotlovi koji su stari oko 50 godina.

“Građani su apelovali prethodnih meseci na nas i javljali se u vezi sa ovim problemom. Ide se na potpuno isključivanje uglja sa sistema daljinskog grejanja, a važno je da će se do kraja godine izvesti radovi i potpuna zamena kotlova. Predviđena je i druga faza projekta, a obe faze vredne su 18 miliona evra. Druga faza obuhvata pepelište koje se nalazi u kompleksu energetike, a kada se ono sanira smanjiće se aerozagađenje jer je pepeo koji leteo po gradu remetio kvalitet života”, navela je ministarka.

Ugovor koji je danas zaključen sa EBRD-om uključuje modernizaciju sistema daljinskog grejanja u Kragujevcu i zamenu postojećeg postrojenja na ugalj, što će omogućiti potpuno isključivanje uglja iz gradskog daljinskog grejanja.

Na taj način značajno će se redukovati ili eliminisati ispuštanje sumpornih oksida i čvrstih čestica, smanjiti emisija ugljen-dioksida i značajno poboljšati energetska efikasnost sistema.

Ekološka i socijalna korist povezana je sa ukupnim poboljšanjem kvaliteta i pouzdanosti usluga grejanja, smanjenjem potrošnje goriva i zagađenja vazduha/zemlje/podzemnih voda, kao i gubitaka toplote i vode. Projekat će se, takođe, baviti glavnim ekološkim problemom koji se odnosi na odlaganje pepela i šljake.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti