Beograd – U petak počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava

Foto-ilustracija: Pixabay

Izgradnja sekundarne kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, u okviru zajedničkog projekta Beograda, Evropske investicione banke i Evropske unije, počinje u petak, 25. februara.

Kanalizacija na levoj obali Dunava gradi se iz sredstava Beograda, koji obezbeđuje 20 miliona evra, i Evropske investicione banke, koja daje 35 miliona evra kroz kredit. U petak počinjemo da radimo prvi deo kanalizacije koji se plaća iz budžeta grada. To je izgradnja pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže sa 450 kućnih priključaka za deo naselja Krnjača i u mesnoj zajednici Dunavski venac na području oko Ulice Jovice Vasiljevića”, rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika.

Prema njegovim rečima Beograd je već završio izgradnju preko sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u Bloku Braće Marić u naselju Krnjača, te da je u toku izgradnja kanalizacione crpne stanice „Krnjača 2”. 

“Ova kanalizaciona crpna stanica prihvataće najveći deo otpadnih voda leve obale Dunava i potiskivaće ih ka postrojenju za prečišćavanje u Krnjači, za koji smo raspisali tender koji se realizuje na osnovu ugovora između Beograda i Evropske investicione banke”, kaže on, navodi se na sajtu grada.

Zamenik gradonačelnika je rekao da tender obuhvata projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda „Krnjača” sa planiranim proširenjem kapaciteta fabrike u budućnosti. U fabrici će se odvijati svi procesi neophodni za postizanje biološki ispravnih standarda za ispuštanje prečišćenih voda u Dunav.

“Do petka naredne nedelje, po dobijanju saglasnosti EIB-a na tendersku dokumentaciju, raspisujemo javnu nabavku za izgradnju 80 kilometara kanalizacije na području naselja Krnjača, sa kolektorima u Zrenjaninskom putu, Borči i Kotežu i rekonstrukcijom kanalizacionih crpnih stanica”, ističe Vesić.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti