Beograd – Otpad postaje novi resurs

Foto: Grad Beograd

Izgradnjom fabrike za preradu otpadnih voda će doći do znatne zaštite reka u prestonici, dok se u Vinči završava energana za otpad koja će do kraja godine početi sa radom. Prema rečima Ivane Vilotijević, gradske sekretarke za zaštitu životne sredine, prošle godine je u Vinči završena sanitarna deponija, a otvorena je nova za građevinski otpad

“Energana bi trebalo krajem godine da uđe u sistem. Od svog otpada koji se nalazi na teritoriji grada Beograda, a to je negde oko 540 hiljada tona godišnje, 340 do 370 hiljada će biti iskorišćeno za pravljenje toplotne odnosno električne energije. To znači da će grad Beograd od otpada koji je prethodnih četrdeset godina završavao na nesanitarnoj deponiji dobijati pet odsto električne i osam odsto toplotne energije. Na taj način smo napravili jedan krug gde otpad na kraju postaje resurs”,  istakla je ona, navodi se u saopštenju na sajtu grada.

Vilotijević je najavila da se radi na izgradnji reciklažnih centara te da se planira postavljanje podzemnih kontejnera za primarnu selekciju.

“Nadam se da ćemo napraviti i aplikaciju putem koje će građani moći da znaju gde se nalazi mesto gde mogu da odlože otpad koji je za recikliranje. Očekujem da će se za nekoliko meseci pokrenuti javna nabavka mobilnih reciklažnih centara koji će se nalaziti u blizini zone gde se kreće najviše sugrađana, a to su u ovom momentu pijace. Kada krenete na pijacu možete da ponesete i baterije i sijalice i sve što želite da se reciklira, a ovakvi centri će se pomerati sa opštine na opštinu”, objašnjava ona.

Govoreći o divljim deponijama ona je iznela podatak da je Grad u poslednjih devet godina samo za njihovo uklanjanje sa javnih površina potrošio 130 miliona dinara što, kako je rekla, ukazuje na veliku bahatost pojedinaca.

Kada je reč o buci Ivana Vilotijević je podsetila da je Skretarijat za zaštitu životne sredine završio akustičko zoniranje što je bila osnova da bi mogle da se sprovode određene odluke.

Ona je zaključila da je i u narednom periodu prioritet da se uspostavi sistem kako bi građanima bilo bolje, a ni Republika ni Grad ni Sekretarijat ne može da učini bilo šta što je dobro za životnu sredinu ukoliko nema individualne odgovornosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti