Da sve radi kao švajcarski sat

Foto: MT-KOMEX

Na krovovima u Srbiji tek se ponegde mogu videti solarni paneli. Kompanije su zakoračile u fotonaponski svet ali to i dalje nije dovoljno. Ipak, skroman udeo solarne energije u energetskoj slici Srbije uskoro će se promentit jer su svi – od Vlade i Ministarstava do kompanija i građana, prepoznali ovaj potencijal u sprovođenju energetske tranzicije i postizanju energetske stabilnosti.

I dok su novi Zakoni o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti usvojeni da vam olakšaju put do solarne elektrane jer su uklonili suvišne korake i moguće prepreke, licencirane kompanije sa dugogodišnjim iskustvom stoje vam na raspolaganju da sve vaše ideje sprovedu u delo.

Kompanija MT-KOMEX zasluženo je stekla kredibilitet u oblasti solarnih tehnologija budući da je, na zadovoljstvo mnogobrojnih klijenata, do sada izgradila solarne elektrane čija je ukupna snaga 10 MW. I baš oni mogu biti i vaša „ulaznica“ u svet obnovljivih izvora energije jer znaju da naprave korak ka zelenim i besplatnim kilovatima.

Od vizije do realnosti

Jedan od mnogobrojnih uspešnih projekata koji svedoči o renomeu kompanije MT-KOMEX je i solarna elektrana kompanije UNIOR Components.

Nakon što su odlučili da se nađu među pionirima obnovljivih izvora energije i svoj krov opreme solarnim panelima, čelnici Uniora posao su poverili uigranom timu MT-KOMEX-a koji je ovu solarnu elektranu realizovao u rekordno kratkom roku.

Ipak, brzina izrade nije umanjila njen kvalitet i izlaznu snagu već su se, nasuprot tome, obučeni radnici MT-KOMEX-a postarali da i elektrana kompanije Unior bude besprekorno realizovana baš kao i svi ostali projekti.

Jednako distribuirani invertori po celom krovu i pedantno provučeni kablovi po blokovima dovoljno govore o načinu na koji MT-KOMEX pristupa izgradnji svake elektrane. Ova preciznost u radu dostojna je izradi švajcarskog sata.

Izbor opreme izuzetno je važan prilikom izgradnje pouzdane i efikasne solarne elekrane. Za ovu priliku korišćena je konstrukcija Multirail za kosi krov proizvođača K2 Systems, čak 928 modula CS3L-370MS čiji je proizvođač Canadian Solar, kao i 15 invertora snage 20 kW, Symo 20.0-3-M, poznatog austrijskog brenda Fronius.

Kompanija UNIOR Components alati sada može da se pohvali solarnom elektranom koja se prostire na 1.716 m2 i ima instalisanu snagu 343,36 kWp, dok izlazna snaga iznosi 300 kWp.

Da je odluka o ulaganju u solarnu elektranu bila pun pogodak svedoči i podatak da će kompanija UNIOR Components godišnje proizvoditi 425.910 kWh električne energije iz potpuno obnovljivog izvora, a korist ovog projekta odraziće i na okruženje budući da će ušteda ugljen-dioksida iznositi 340.608 kg godišnje.

Osim što su stekli status društveno odgovorne kompanije jer su izgradnjom solarne elektrane uzeli učešće u borbi protiv klimatskih promena, kompanija UNIOR Components će, zahvaljujući sticanju energetske nezavisnosti, ostvariti i značajne finansijske uštede.

Sa druge strane, MT-KOMEX iz projekta u projekat dokazuje svoju stručnost i posvećenost radu, a samo ove godine njihov tim realizovao je više od 4 MW solarnih elekrana. Kako svetska i domaća energetska politika stvaraju povoljnu klimu za razvoj primene obnovljivih izvora, MT-KOMEX je više nego spreman da vizije drugih kompanija, koje su spremne da zakorače u svet čiste energije, sprovedu u delo.

Priredila: Milena Maglovski

Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala RECIKLAŽA.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti