Za brži prelazak Srbije na cirkularnu ekonomiju

Foto: Dobrica Mitrović, Nordijska poslovna alijansa

Nordijska poslovna alijansa (Nordic Business Alliance) je poslovna asocijacija osnovana sa ciljem da okupi i integriše nordijsku poslovnu zajednicu u Srbiji. Članice su nordijske kompanije koje posluju u Srbiji, kao i domaće kompanije koje za cilj imaju da se poslovno povežu sa kompanijama u nordijskim zemljama. Van poslovnog umrežavanja, članice Alijanse takođe žele da promovišu i integrišu nordijske vrednosti u način svog poslovanja kao i šireg društvenog delovanja.

„Zasnovana na nordijskim vrednostima, a pre svih savesnom i održivom načinu poslovanja, transparentnosti, inovativnosti, društvenoj odgovornosti, solidarnosti i zaštiti životne sredine, naša vizija je da budemo produktivna i relevantna platforma koja će svojim delovanjem da utiče na unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji, kao i društva u celini”, kaže Iva Petrović, izvršni direktor NPA.

Pod pokroviteljstvom četiri nordijske ambasade – Danske, Finske, Norveške i Švedske – NPA sprovodi globalno relevantne agende u Srbiji, i u isto vreme ima direktan pristup i vizibilitet kod ključnih akcionara, uključujući i državni vrh.

„Van Srbije, povezani smo sa stručnjacima i relevantnim institucijama iz nordijskih zemalja, a u budućnosti planiramo da proširimo naše članstvo i delovanje na ceo region Zapadnog Balkana. Želja nam je da kroz projekte i saradnju sa drugim relevantnim NGO organizacijama nastavimo da utičemo na kreiranje politika bitnih za evropsku budućnost naše zemlje”, dodaje naša sagovornica.

Ekonomski napredak i pozitivne promene u poslovnom ekosistemu Srbije od 2009. godine, od kada je Nordijska poslovna alijansa osnovana, veoma su inspirativni, ističe Iva Petrović. Ekonomija zasnovana na inovacijama danas je glavni pokretač novog ekonomskog rasta, a digitalna transformacija apsolutni i neophodni uslov za relevantnost. Pomak je takođe primetan, dodaje, i pogledu zaštite životne sredine prilikom kreiranja lanca vrednosti, ali naravno tu i dalje ostaje najveći prostor za napredak.

„Okosnica naših planova za budućnost biće projekti usmereni na značaj održivog razvoja, u najširem smislu. Cirkularna ekonomija je projekat koji će sigurno u narednim godinama služiti kao inspiracija i platforma za deljenje pozitivnih primera iz nordijskih zemalja, ali uporedo sa tim naše kompanije članice, kao lideri u svojim industrijama, imaju veliku inspiraciju da doprinesu inovacijama u industrijama koje pre svega doprinose unapređenju zajednice i kvaliteta života. Health tech sigurna je jedna od njih”, kaže izvršna direktorka NPA.

Cilj alijanse je, između ostalog, da nordijske vrednosti što više proširi kroz poslovnu zajednicu u Srbiji, i na taj način doprinese unapređenju korporativnih kultura kompanija koje ne dolaze iz nordijskih zemalja, ali prepoznaju potencijal za svoj napredak kroz implementaciju nordijskih vrednosti. 

„Veliki potencijal za napredak zajednice vidimo upravo u tome. Zato ćemo kroz projekte i kampanje približiti ove vrednosti Srbiji, ali i celom regionu Zapadnog Balkana, jer danas su upravo te vrednosti postale univerzalna merila održivog razvoja”, ističe Iva Petrović.

Priredila: Milica Radičević
Tekst u celosti možete pročitati u Magazinu Energetskog portala RECIKLAŽA.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti