Struja i gas za građanstvo po garantovanim cenama, sa preduzećima pojedinačni dogovori

Foto-ilustracija: Unsplash (Fre Sonneveld)

Srbija ima dovoljno struje i gasa za snabdevanje građana i država će učiniti sve da obezbedi energetsku stabilnost u uslovima energetske krize u svetu, istakla je Zorana Mihajlovi.

“Najskuplja je energija koje nema, a naši građani imaće dovoljno i struje i gasa po garantovanim cenama. Drugo važno pitanje jesu cene, posebno gasa, i o tome se sad pregovora u procesu zaključivanja novog dugoročnog ugovora. O cenama za industriju će EPS, kao i „Srbijagas“, razgovarati sa preduzećima pojedinačno. Te cene uopšte nisu niske i o tome mora da se vodi računa“, rekla je ministarka gostujući u Dnevniku RTS-a, navodi se u saopštenju.

Kako je istakla moramo biti spremni i da aktuelna energetska kriza, koja je izazvana, između ostalog, ubrzanim rastom posle pandemije i velikom tražnjom za energentima, nije ni prva ni poslednja.

“Cene gasa se nisu desile kao šok, one su počele da rastu još od proleća, a slično je i sa strujom. Javna preduzeća moraju da budu mnogo efikasnija i brža. Njihova obaveza bila je da obezbede energetsku stabilnost, a ne da se zaklanjaju iza predsednika i da ga mole da pregovara sa predsednikom druge države da bi rešio problem. Znalo se i kada EPS ulazi u remonte i morali su da vode računa već u proleće kako će nadomestiti struju, a ne da danas uvozimo 10 odsto. Država će u ovakvim situacijama obezbediti sve za građane ne pitajući za cenu, ali je pitanje da li država treba da stane iza preduzeća koja ne rade svoj posao. Sad je važno da se cene prate i da budemo obezbeđeni sa dovoljnom količinom energije i energenata, a kad se završi kriza da vidimo gde se kasnilo i čija je odgovornost”, rekla je Mihajlovićeva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti