Eksplodirala cena struje – šta da očekuju privrednici u Srbiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Srpsko tržište struje potpuno je liberalizovano 2015. godine, ali država i dalje reguliše cene za domaćinstva. Usled globalne energetske krize i naša privreda se već suočava sa sve skupljim kilovatima. Najavljeno je i formiranje Radne grupe koja će predložiti mere zaštite.

Električnom energijom se trguje na berzi, a cena je ovih dana eksplodirala – megavat-sat dostiže i 200 evra što je pet puta više nego početkom godine. Zbog toga privrednici širom sveta najavljuju otpuštanje radnika i zatvaranje fabrika. I naša privreda traži podršku države.

„Privrednici su upozoravali na porast cena inputa za proizvodnju i sve više se žale i na porast cene električne energije. I upravo se o tome govori da Vlada sa Privrednom komorom Srbije pronađe određene mehanizme odgovora na ovu krizu kako bi se očuvala osnova za projektovani ekonomski rast“, kaže Bojan Stanić iz Sektora analitike Privredne komore Srbije.

Osim domaćinstava, svi potrošači snabdevaju se na slobodnom tržištu direktnim ugovaranjem struje sa trgovcima, obično na šest meseci do godinu dana. Iako imamo 57 licenciranih trgovaca strujom, 97 odsto potrošača struju i dalje kupuje kod EPS-a jer je najpovoljnija. Ali sada i njihove cene rastu.

„Cena u momentu ugovaranja zavisi od prilika na tržištu, tako da se kupac može suočiti i sa nižom i sa višom cenom u odnosu na prethodni ugovor. Ove godine kretanja su takva da je cena, za kupce koji sada ugovaraju isporuku električne energije za 2022. godinu veća 120 do 160 odsto od cene iz prethodnog ugovora“, navode iz EPS-a.

Zbog poremećaja na svetskom tržištu električne energije, zemlje prave planove kako da zaštite svoje privrede. Španija je, na primer, ograničila profit trgovcima strujom dok traje kriza. I naša zemlja traži mehanizme podrške.

„Predložio bih da se stavi plafon dokle se može ići sa cenom megavat-sata prema njima to je za njih najbolja zaštita. Kako da se ponaša privreda? Jedan od odgovora je da privreda na svojim krovovima gradi solarne elektrane i da ima sopstvenu proizvodnju“, navodi Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.

Cenu struje pogurala je veća tražnja usled rekordne cena gasa i uglja i poskupljenja takse za velike zagađivače.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti