Održana akcija prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže u Kragujevcu

Foto: Grad Kragujevac

okviru projekta ”Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” koji partnerski realizuju NALED, JKP „Šumadija“ i Grad Kragujevac, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), juče je u centru Kragujevca organizovana akcija prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže.

„Grad Kragujevac je u prethodnom periodu, u okviru ovog projekta, dobio 120 staklenih zvona tj. konteinera za reciklažu stakla koje smo dali na upotrebu JKP ‘Šumadija’. Mi želimo na ovaj način da podignemo svest kod naših sugrađana, posebno mlađe populacije, o tome koliko je važno reciklirati, a stalnim i konstantnim akcijama na terenu, medijskom promocijom, nastojimo da približimo građanima ovu temu i nadam se da ćemo u budućem periodu imati još više staklenih zvona na teritoriji grada Kragujevca“, kazao je Stefan Nikezić, član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine.

Marko Vujnović, direktor JKP „Šumadija“, kaže da su kontejneri za prikupljanje staklene ambalaže postavljeni u gradskim i prigradskim naseljima, i ispred ugostiteljskih objekata, u cilju uvećanja stope za 20 odsto prikupljanja staklenog ambalažnog otpada.

Projekat ”Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” u Srbiji sprovodi se, osim u Kragujevcu, još u Nišu, Somboru i Varvarinu. Menadžerka projekta, Sanja Knežević Mitrović iz NALED-a, dodaje da se ova akcija sprovodi i prati u saradnji sa javno-komunalnim preduzećima u ovim gradovima.

„Staklena zvona su na ulicama grada od aprila ove godine. Upoređivali smo podatke za kvartal, april-jul ove godine sa istim kvartalom 2019. godine. Kada je reč o Kragujevcu, podaci su takvi da je 9 tona staklene ambalaže bilo skupljeno 2019. godine, a ove godine, 21 tona, u istom periodu, što je direktan uticaj postavljanja ovih zvona na terenu. To ne znači da nam je to dovoljno, i dalje nastavljamo da promovišemo među građanima reciklažu staklene ambalaže“, kaže Knežević Mitrović .

Inače,poznato je da je staklo jedan od materijala poznatih čoveku koji se mogu beskonačno reciklirati. Reciklažom jedne staklene flaše uštedi se dovoljno energije da sijalica od 100 W svetli četiri sata.Takođe, reciklaža jedne tone stakla smanjuje zagađenje vazduha za 20 odsto u odnosu na emisiju gasova pri proizvodnji novog, a postižu se i velike uštede vode i energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti