Kina prestaje da gradi termoelektrane na ugalj

Foto-ilustracija: Unsplash (Alexander Tsang)

Kineske vlasti su donele važnu odluku, prestaju sa izgradnjom termoelektrana na ugalj u inostranstvu. Prema rečima predsednika Si Đipinga, oni će pomoći siromašnim državama u razvoju čiste energije.

Ipak, učesnici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, od predsednika Kine nisu čuli da li će ova zemlja prestati da gradi termoelektrane na ugalj unutar svojih granica.

Kina u velikoj meri zavisi od uglja, koji ima važan udeo u proizvodnji struje, zato su mnogi očekivali da će čuti konkretne predloge kada je reč o prestanku upotrebe ovog energenta.

„Kina će pojačati podršku zemljama u razvoju u razvijanju zelene energije i energije sa niskim sadržajem ugljenika, i neće graditi nove energetske projekte na ugalj u inostranstvu“, rekao je Si u obraćanju.

Ova zemlja je najveći svetski emiter ugljenika, zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama emituje oko polovine gasova sa efektom staklene bašte koji izazivaju klimatske promene.

Prema ranijim najavima Kina će do 2026. godine postići maksimum emisija gasova sa efektom staklene bašte. Nakon toga kreće promena i težnja ka tome da do 2060. godine postane ugljenično neutralna

Što je u suštini i ispunjenje ciljeva koji su zacrtani Pariskim sporazumom. Globalno napuštanje upotrebe uglja jedan je od najvažnijih koraka ka ispunjenju ovih ciljeva.

Klimatske promene imaju ogroman uticaj na sav živi svet na Planeti Zemlji, zato odmah treba napraviti drastične promene zbog pokolenja koja dolaze.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti