Kina i SAD u borbi protiv klimatskih promena

Foto-ilustracija: Pixabay

Obilne kiše, poplave, suše, česti talasi visokih i niskih temperatura, požari, sve manje snega u zimskim mesecima neke su od posledica koje donose klimatske promene. Naučnici procenjuju da će u narednih 30 godina emisija ugljen-dioksida dovesti do povećanja prosečne temperature za barem još jedan stepen, što će dodatno uticati na promenu klime. Zato mnogi apeluju da se što pre preduzmu drastične i ozbiljne mere u borbi protiv klimatskih promena, jer bi posledice mogle da budu takve da do kraja 2100. godine leta traju i do šest meseci, a zime svega dva meseca, što bi dovelo do katastrofalnih posledica za biljni i životinjski svet.

U ovoj borbi najviše se očekuje od Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Kina je najveći svetski emiter ugljenika, ona i SAD emituju oko polovine gasova sa efektom staklene bašte koji izazivaju klimatske promene.

Kako prenose svetski mediji, ove zemlje posvećene su borbi protiv klimatskih promena. Što i potvrđuje sastanak koji su održali Džon Keri, specijlani američki izaslanik za klimatske promene i Si Ženhua, specijalni kineski izaslanik za klimatske promene. Oni poručuju da su posvećeni međusobnoj i saradnji sa drugim zemljama kako bi zajedničkim snagama uspeli u borbi protiv klimatskih promena.

Da svetski lideri ozbiljno shvataju situaciju u kojoj se nalazimo pokazuje i održavanje virtuelnog dvodnevnog samita o klimatskim promenama koji je organizovan na inicijativu američkog predsednika Džoa Bajdena i na kom će učestvovati svetski lideri. Kako se predpostavlja jedna od tema samita biće i nove mere koje bi dovele do smanjenja emisija štetnih gasova što pre stupe na snagu, za koje se salaže Bajden.

Mnoge zemlje teže ka tome da umanje emisije ugljen-dioksida za 40 do 50 odsto do 2030. godine. Evropska unija najavljuje da će do 2030. smanjiti emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte za 55 odsto u odnosu na dvadeset godina ranije.

Posledice koje nastaju usled klimatskih promena pogubne su po ljude i čitav životinjski i biljni svet, zato što pre treba nešto promeniti kako bi sačuvali planetu za generacije koje dolaze.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti