Kina pokrenula drugu najveću hidroelektranu na svetu

Foto: Fejsbuk skrinpot

Nije prošlo mnogo vremena od kako je 2017. godine započeta konstrukcija druge najveće hidroelektrane na svetu do njenog puštanja u rad 28. juna, 2021.

Dve od ukupno 16 turbina hidrocentrale Baihetan počele su da proizvode električnu energiju u sklopu trodnevnog testiranja nakon čega će i zvanično biti puštene u rad, javlja kineska nacionalna televizija CCTV.

Najveća hidroelektrana na svetu „Tri klisure“ takođe se nalazi u Kini i ima instalisanu snagu od 22,5 GW, dok će instalisana snaga elektrane Baihetan biti 16 GW što je stavlja na drugo mesto kada je u pitanju ukupna snaga.

Međutim, Baihetan će biti prva hidrocentrala na svetu sa turbinama pojedinačne snage 1 GW, dok je snaga jedne turbine elektrane „Tri klisure“ 700 MW. Predviđa se da će hidroelektrana Baihetan imati 16 ovakvih turbina koje će se takođe proizvoditi u Kini.

Pozicionirana na reci Đinša u pokrajini Sičuan, brana Baihetan sastojaće se od dve podzemne elektrane na levoj i desnoj obali koje će biti opremljene sa po osam turbina. Planirano je da radovi budu gotovi u julu 2022. godine kada će ova masivna elektrana biti puštena u rad proizvodeći preko 60 milijardi KVh električne energije, piše NS Energy.

Velika količina električne energije biće isporučena regionima sa visokom potrošnjom na istočnoj obali, a ovaj projekat takođe je osmišljen tako da ojača kontrolu nad vodotokovima u periodu letnje sezone poplava, prenosi Rojters.

Projekat Baihetan smanjiće godišnju emisiju ugljen-dioksida za 51,6 miliona tona čime će značajno doprineti zelenom razvoju zemlje, javlja CCTV. Kina je jedna od zemalja koje su ozbiljno pristupile sprovođenju energetske tranzicije, a osim što se nalazi na trećem mestu u svetu po zastupljenosti obnovljivih izvora energije, ova mnogoljudna zemlja može da se pohvali i najvećim brojem električnih automobila.

Milena Maglovski

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti