Novi zakon o OIE zabraniće gradnju hidroeletrana u zaštićenim područjima

Foto-ilustracija: Unsplash (Marcus Ganahl)

Kada bude usvojen novi zakon o obnovljivim izvorima energije (OIE) izgradnja svih hidroelektrana u zaštićenim područjima u Srbiji biće zabranjena. Kako je navela ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, u zonama zaštite, bilo da je prva, druga ili treća, neće biti moguća izgradnja hidroelektrane bilo kog tipa ili snage.

Mini hidroelektrane su tema o kojoj se mnogo govorilo, koja je možda trebalo da bude rešena kroz jedan drugi zakon, u nadležnosti jednog drugog ministarstva, ali budući da je to i pitanje obnovljivih izvora energije, rešili smo da to uredimo kroz novi zakon o obnovljivim izvorima energije. Zaista je bilo mnogo problema sa mini hidroelektranama, pogotovo derivacionim, i nemamo vremena da razmišljamo o prošlosti”, rekla je ministarka.

Kako je objasnila, kao što već postoje velike hidroelektrane u parkovima prirode, kao što je Đerdap, nacrtom zakonoma predviđeno da samo na osnovu odluke vlade može da se razmatra izgradnja hidroelektrane u ovim zonama, ako to predstavlja nacionalni interes, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike za Energetski portal, rekli su da će zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije, prvi u ovoj oblasti, omogućiti nove investicije i povećanje učešća OIE u ukupnoj proizvodnji energije. Cilj je da do 2040. godine najmanje 40 odsto energije dolazi iz obnovljivih izvora energije.

“Novi zakon uvodi tržišne premije umesto dosadašnjih fid-in tarifa, što će proizvođače izložiti uticaju tržišta i konkurencije, smanjujući troškove za građane i privredu, a da istovremeno, investitori imaju garantovanu stabilnost i predvidljivost zakonskog okvira. Fid-in tarife zadržavaju se samo za mala postrojenja i demonstracione projekte, u skladu sa pravilima državne pomoći Evropske unije. I ovi podsticaji će se dodeljivati u postupku aukcija po istim pravilima kao i aukcije za dodelu tržišnih premija, što će smanjiti i cene fid-in tarife”, objašnjavaju iz ministarstva.

Kako navode, uveden je novi koncept kupac-proizvođač (eng. Prosumer) koji predstavlja kupca električne energije koji ujedno može da proizvodi električnu energiju za svoje potrebe, a da višak električne energije isporuči u mrežu i umanji račun za utrošenu električnu energiju. 

Novi zakon će podstaći korišćenje svih obnovljivih izvora energije, a posebno se očekuje da podstakne korišćenje energije sunca, vetra, biomase.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti