Cilj promena u energetskom sektoru zelena Srbija do 2050. godine

Foto-ilustracija: Unsplash (Sungrow Emea)

Sve promene koje su pokrenute u energetskom sektoru usmerene su ka tome da naša zemlja ima dovoljno energije dobrog kvaliteta. Cilj je da se sve više koriste obnovljivi izvori energije kako bi do 2050. godine u Srbiji koristili zelenu energiju.

“Promene u energetskom sektoru odvijaju se na tri koloseka – kroz izmene ključnih zakona, reformisanje velikih preduzeća i povećanje investicija. Pripremljeni su nacrti četiri zakona iz oblasti energetike i rudarstva, od kojih su dva nova zakona koja uređuju energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije”, rekla je Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike.

Prema njenim rečima, novim zakonom o OIE uvešćemo aukcije kao model podsticaja, konkurenciju proizvođača, tako da se već u 2021. godini očekuje da imamo drugačiju sliku o korišćenju ovih izvora energije.

Mihajlović je najavila da će podzakonska akta na osnovu novih zakona biti završena u narednih tri do šest meseci, uključujući i propise o ugroženim potrošačima struje, gasa, toplotne energije, kako bi se obezbedilo da veći broj koristi povlastice koje daje država, a da se, s druge strane, više bavimo politikom cena struje gasa i toplotne energije.

Drugi kolosek promena u energetskom sektoru, kako je objasnila, odnosi se na reformisanje velikih javnih preduzeća, za koji je potrebna i politička podrška, jer svi podaci pokazuju na to da postoji mnogo problema u EPS-u i „Srbijagasu“.

„U EPS-u sprovođenje odluke Vlade o reorganizaciji zasad ide po planu i očekujemo da bude završeno do maja. Više problema imamo u „Srbijagasu“, ali i tu odluke Vlade moraju da se sprovedu ako ne želimo da imamo najviše cene gasa za industriju u Evropi, a upitna je i realna cena gasa za domaćinstva jer nema konkurencije. Takođe, moraju se ispoštovati i ugovorne obaveze koje imamo sa Energetskom zajednicom„, navela je ona.

Potpredsednica Vlade je, govoreći o trećem pravcu promena u energetskom sektoru, odnosno povećanju investicija, navela da vrednost aktuelnih i potencijalnih projekata u ovom resoru iznosi približno 10 milijardi evra.

Ona je naglasila da je važno da se investicije brže realizuju i da se adekvatno definišu prioriteti za investiranje u sektoru električne energije, gasa i toplotne energije.

S druge strane, kako je navela, nijedna odluka u oblasti energetike i nijedna investicija ne može da se sprovede bez povezivanja sa zaštitom životne sredine i klimatski neutralnim razvojem.

“Naime, mi ćemo postepeno sklanjati iz upotrebe određene kapacitete i povećavati korišćenje obnovljivih izvora energije kako bismo do 2050. mogli da govorimo o zelenoj energetici i zelenoj Srbiji”, predočila je Mihajlović.

Predsednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Veroljub Arsić rekao je da je Ministarstvo rudarstva i energetike jedno od najopterećenijih u Vladi jer od rada javnih preduzeća u ovom resoru zavise svi privredni tokovi.

Izvor: Vlada Republike Srbije

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti